Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο: Στο 3,8% περιορίστηκε η ύφεση το β' τρίμηνο

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

​Προς το καλύτερο αναθεωρεί την πρόβλεψη για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ η ελληνική στατιστική υπηρεσία. Με βάση προσωρινά στοιχεία η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει ότι η ύφεση το β’ τρίμηνο ήταν 3,8% αντί για 4,6% που ήταν η πρώτη εκτίμηση στις 12 Αυγούστου.

Με αυτά τα δεδομένα η ύφεση για το πρώτο εξάμηνο περιορίζεται σε 4,91% του ΑΕΠ, δημιουργώντας προσδοκίες ότι τελικά μπορεί (με τη βοήθεια του γ' τριμήνου οπότε θα φανούν τα αποτελέσματα στον τουρισμό) να κινηθεί χαμηλότερα της εκτίμησης για την φετινή χρονιά (4,6%).

Η διαφορά αυτή, όπως εξηγείται, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Ειδικότερα οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω μεγαλύτερης θετικής επίπτωσης του τουρισμού. Ταυτόχρονα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση (flash estimate).

Η εικόνα έχει ως εξής:

-Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012.

-Μείωση κατά 75,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

-Αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%.

-Μείωση κατά 11,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16%.

Βίντεο star

φωτο:georgopalis.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top