«Χαλαρώνουν» οι όροι του Τειρεσία για χορήγηση μπλοκ επιταγών σε οφειλέτες

Μειώνονται τα όρια των ποσών και ο χρόνος της «ποινής» στέρησης βιβλιαρίου

«Χαλαρώνουν» οι όροι του Τειρεσία για χορήγηση μπλοκ επιταγών σε οφειλέτες

«Χαλαρώνουν» οι όροι του Τειρεσία για χορήγηση μπλοκ επιταγών σε οφειλέτες, σε μία προσπάθεια να αρθούν οι συνέπειες εις βάρος των εμπόρων και επιχειρηματιών που βρέθηκαν σε προσωρινή δυσχέρεια ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος τροποποίησε με απόφασή της τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Με το προηγούμενο καθεστώς οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους €1.000 (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες. Βάσει της νέας απόφασης, η στέρηση του βιβλιαρίου ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των €5.000, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε 6 μήνες.

Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν μπλοκ επιταγών στους πελάτες οι οποίοι κρίνονται επαρκούς πιστοληπτικής ικανότητας με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι ίδιες οι τράπεζες.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «με ικανοποίηση υποδέχεται την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και δίνει ανάσα ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης: «Ο πενταπλασιασμός του ορίου, αλλά και η μείωση του χρόνου στέρησης του μπλοκ επιταγών αναμένεται να συμβάλλει έτσι ώστε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ακόμη και εάν αντιμετωπίζουν μία παροδική αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεω��. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει.

Ταυτόχρονα μετά από συνεννόηση της Κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κύριο εργαλείο αξιολόγησης στη δανειοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων, θα αποτελέσει το σύστημα βαθμολόγησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς των δανειοληπτών (scoring system) το οποίο η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Με τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύεται η ρευστότητα και στηρίζεται η επιχειρηματικότητα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top