Επιμένει και το Reuters: το Νοέμβριο το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα!

Παρά τον ισχυρισμό Στουρνάρα ότι θα αποφασισθεί του χρόνου τι θα γίνει…

Επιμένει και το Reuters ότι το Νοέμβριο θα υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, παρότι επισήμως η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών παραπέμπουν στο 2014 την απόφαση για το εάν χρειασθεί.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters χωρίς να τον κατανομάζει, δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» του χρέους . «Δεν θα υπάρξει απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, δεν θα συμβεί» δήλωσε, ενώ στο ίδιο πνεύμα ο αξιωματούχος πρόσθεσε «δεν το βλέπω να συμβαίνει, είναι πολιτικά αδύνατο να το φανταστώ. Αν τα δάνεια μετατραπούν σε ‘δωρεά’ αυτό θα αλλάξει δομικά την φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και δεν βλέπω καμία ετοιμότητα για κάτι τέτοιο».

Αποτρεπτικός παράγοντας για το «κούρεμα» είναι κατά τον ευρωπαίο αξιωματούχο και το γεγονός ότι στην περίπτωση κουρέματος άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που έχουν λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια θα σπεύσουν να ζητήσουν το ίδιο για τα δικά τους προγράμματα.

Σύμφωνα με άλλον ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα έχει επιφέρει πολύ μικρό όφελος. «Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο που ισοδυναμεί με το τρίμηνο Euribor, δηλαδή 0,22-0,23% συν ένα περιθώριο 0,5%. Αν κόψεις τελείως το περιθώριο -αυτό μπορεί να γίνει- το αποτέλεσμα είναι 265 εκατ. ευρώ».

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η ευρωζώνη καλείται να μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα να πάρει τις πρώτες αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο διάσωσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται σε 10-11 δισ. ευρώ στο 2014- 2015, ποσό αυξημένο καθώς ορισμένες κεντρικές τράπεζες δεν μετακυλύουν λήξεις ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup.

Το Reuters υπενθυμίζει και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο οποίος ανέφερε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν το 2014 και ότι «είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι επιπλέον βοήθεια θα χρειαστεί μετά τη λήξη του υφιστάμενου μέχρι να κερδίσει η Ελλάδα την έξοδό της στις αγορές», παραπέμποντας το Νοέμβριο τις σχετικές α��οφάσεις. Το πρακτορείο σχολίασε ότι αν και ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για νέα δάνεια, τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν αφήνουν λίγα περιθώρια. Στις δυνατές επιλογές περιλαμβάνονται η χρη��ατοδότηση της Ελλάδας με βραχυπρόθεσμες λήξεις από τις αγορές και η αξιοποίηση των πόρων που περισσεύουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ΔΝΤ ζητά μείωση χρέους που να αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ το 2014-15 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Αλλά η αποτίμηση αυτή θα γίνει τον Απρίλιο, προκειμένου να αποδειχθεί εάν η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα και προχώρησε μεταρρυθμίσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top