Για ποιο λόγο επικρατεί χάος στις εφορίες;

Διαβάστε τι ισχυρίζεται το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του…

Να εκδώσει ανακοίνωση αναγκάστηκε το Υπουργείο Οικονομικών σχετι��ά με το χάος που επικρατεί αυτές τις ημέρες στις εφορίες, λόγω του πλήθους των πολιτών που εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας σπεύδουν να ρυθμίσουν σε 12 μήνες τις εξοφλήσεις των δόσεων, επιβαρυνόμενοι φυσικά με το επιτόκιο του 8.5%.

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος εφέτος είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι (3,5 δισ. περίπου έναντι 7,5 δισ.), ενώ η επιβάρυνση του Φόρου Ακίνητης περιουσίας έχει επιμεριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων (7).

Επιπλέον προσθέτει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ανάγκη περαιτέρω διευκόλυνσης στην αποπληρωμή των οφειλών τους στην εφορία, έχουν την δυνατότητα αίτησης για υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση που πρόσφατα έχει θεσμοθετηθεί. Επισημαίνεται επίσης ότι εφέτος υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις ΔΟΥ 25.000 δηλώσεις, αντί 1,1 εκ. πέρσι, και οι φορολογούμενοι που καλούνται για προσκόμιση δικαιολογητικών είναι 300.000, ενώ αν ακολουθείτο το ίδιο σύστημα με πέρυσι θα έπρεπε να προσέλθουν 550.000 φορολογούμενοι.

Όσον αφορά την πασιφανή έλλειψη προσωπικού απέναντι στον τεράστιο αριθμό των φορολογουμένων που σπεύδουν στις εφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει το πρόβλημα στον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων το 2012: «Είναι δεδομένο πως ο μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που έχει συνταξιοδοτηθεί τον τελευταίο χρόνο, δυσχεραίν��ι τη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Οι έφοροι έχουν φυσικά, τη δυνατότητα προσωρινής ενίσχυσης των τμημάτων εισοδήματος με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιπροσθέτως, έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας στην ΓΓΔΕ, ώστε να συντονιστεί το έργο των ΔΟΥ σε αυτόν τον τομέα».

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.gsis.gr (επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» και επόμενη επιλογή «Αιτήσεις Ρυθμίσεων»).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top