Εταιρεία-γίγα για τα κρατικά φιλέτα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών!

Χαρτοφυλάκιο με πάνω από 81.000 (!) ακίνητα!

Εταιρεία-γίγα για τα κρατικά φιλέτα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών!

Τη μεγαλύτερη εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα περισσότερα από τα 81.000 ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΑΔ) Α.Ε., που θα περνούν σταδιακά στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, ετοιμάζεται να δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ!

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της εταιρείας θα είναι η τριπλή τιτλοποίηση ακινήτων (δύο εκδόσεις των 300 εκατ. ευρώ και μία των 400 εκατ. ευρώ), που πρόκειται να γίνει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, με στόχο την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Βάση για την τιτλοποίηση θα αποτελέσουν 1.000 «καθαρά» από υποχρεώσεις και νομικά προβλήματα ακίνητα, τα οποία θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η δημιουργία της εταιρείας αυτής θα έχει ως βασική παραδοχή πως, ένα χρόνο μετά, το διεθνές κλίμα θα έχει αναστραφεί πλήρως για την Ελλάδα.

Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και μια τάση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα του 2014. Οι παραδοχές αυτές είναι απαραίτητες, ώστε το ελληνικό Δημόσιο να μην έχει δυσάρεστες εκπλήξεις από την αρχή της προσπάθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας είχε αρχίσει από το 2011.

Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία επεξεργάστηκαν το όλο θέμα, αντιμετώπισαν τεράστια δυσπιστία από την αγορά. Η φημολογία περί της εξόδου ��ης Ελλάδας από το ευρώ, σε συνδυασμό και με την πολιτική κρίση που βίωνε εκείνη την εποχή η χώρα, έκανε τους θεσμικούς επενδυτές εξαιρετικά αρνητικούς στην πρώτη προσπάθεια τιτλοποίησης και όπως ήταν φυσικό το σχέδιο δεν προχώρησε…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top