Ουδέν κρυπτόν απ'το υπουργείο Εργασίας:Βλέπουν πλέον online τη σύμβαση,τον μισθό και ωράρια σου

Σε ηλεκτρονικό «δίχτυ» τα στοιχεία μας

​Στο ηλεκτρονικό "δίχτυ" της "Εργάνης" που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο - on line τις προσλήψεις και τις απολύσεις ανά κλάδο και ανά επιχείρηση εντάσσονται, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όλες οι συμβάσεις εργασίας και οι αλλαγές σε μισθούς και ωράρια.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, υποχρέωση κάθε εργοδότη που απασχολεί εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου είναι να το υποβάλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» όπως προβλέπει η απόφαση.

Πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα θα έχουν μόνο οι εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη το οποίο έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ηλεκτρονικά τα έντυπα συμβάσεων

Η υποβολή των στοιχείων των εργαζομένων, των συμβάσεων και των όρων εργασίας και των αμοιβών τους θα γίνεται με βάση 8 εμπλουτισμένα (σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα για το ΣΕΠΕ) ηλεκτρονικά έντυπα στα οποία θα πρέπει να υπάρχει και η υπογραφή των μισθωτών. Τα ηλεκτρονικά έντυπα αντιστοιχούν σε 8 υποβαλλόμενες πράξεις: Την αναγγελία πρόσληψης, τον πίνακα προσωπικού (π.χ νέες προσλήψεις, μειώσεις μισθών), την αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, την καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση), τη δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, τη γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης, τη σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης ή/και εκ περιτροπής εργασίας και την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το έντυπο της αναγγελίας πρόσληψης και ο πίνακας προσωπικού για την πρόσληψη εργαζομένου υποβάλλονται ηλεκτρονικά το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο .

Ο πίνακας προσωπικού σε περιπτώσεις μεταβολής αποδοχών υποβάλλεται εντός 15 ημερών από τη μεταβολή και αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, την ίδια ημέρα ή το αργότερο εντός 2 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Οι υπερωρίες δηλώνονται μέχρι την 15η κάθε μήνα για την υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα (υποχρεωτικό το μέτρο για όλες τις επιχειρήσεις από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top