«Εμφύλιος» στην Γερμανία για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Απάντηση εκπροσώπου του Σόιμπλε στα... 77 δις της Bild

«Εμφύλιος» στην Γερμανία για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

​Την δική του απάντηση στο δημοσίευμα της Bild, η οποία επικαλούμενη έγγραφό του Γερμανικού Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, αναφέρει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 77 δισ. ευρώ. μεταξύ των ετών 2015 και 2020 δίνει σήμερα εκπρόσωπος του κ Β.Σόιμπλε.

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, τόνισε πως «σημασία έχουν όχι οι μικτές, αλλά οι καθαρές (χρηματοδοτικές) ανάγκες, δηλαδή οι ανάγκες οι οποίες -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας- δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν. Ο κ. Σνάιντερ συγχέει καθαρά και μικτά ποσά».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι «οι αριθμοί που αναφέρονται, από τον Σεπτέμβριο του 2012, είναι τελείως πε��αλαιωμένοι. Οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη την αναθεώρηση του προγράμματος τον Νοέμβριο του 2012, συμπεριλαμβανομένων της επαναγοράς ομολόγων και των μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», όπως είναι η μείωση των τόκων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Για όλα αυτά η σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, παρουσία του κ. Σνάιντερ, όπως τονίζει, έγινε στις 30 Νοεμβρίου του 2012.

Όσον αφορά λοιπόν το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα έτη 2015-2016 μπορεί να ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ, συνολικά περίπου στα 11 δισ. ευρώ, εάν συμπεριλάβει κανείς το τρέχον πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ανάγκες αυτές, όπως διευκρίνισε, προκύπτουν ως επί το πλείστον, από ομόλογα που λήγουν και τα οποία κατέχει κυρίως η ΕΚΤ ή από δάνεια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει νόημα να εικοτολογεί κανείς για πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πρόσθετου προγράμματος. «Γι΄ αυτό θα μιλήσουμε στα μέσα του 2014, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα».

Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, από τις 21 Φεβρουαρίου 2012 η ευρωζώνη έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top