Φάκελος «Φυσικό αέριο»: Γιατί η Ελλάδα το πληρώνει πανάκριβα;

Στην Ελλάδα η Gazprom για διαπραγματεύσεις – Τι λένε στο STAR οι ειδικοί

Φάκελος «Φυσικό αέριο»: Γιατί η Ελλάδα το πληρώνει πανάκριβα;

Πρώτη δημοσίευση: 29/08/13, 23:56

Δεύτερος γύρος κρίσιμων διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τη μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, ξεκινά μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών που έγινε στις αρχές καλοκαιριού στη Μόσχα, μεσαία στελέχη της ρωσικής εταιρείας ήρθαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΔΕΠΑ.

Βασικό ερώτημα; Γιατί η Ελλάδα πληρώνει το ακριβότερο αέριο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;

«Δεν πληρώνει απλά ακριβότερο. Πληρώνει 40% ακριβότερο σε σχέση με τη μέση τιμή σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει στο STAR ο Αντώνης Κοντολέων, Εκπρόσωπος Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Εδώ και χρόνια το επιχείρημα της Gazprom είναι η απομακρυσμένη θέση της Ελλάδας και το μικρό της μέγεθος ως αγορά. Την ίδια ώρα όμως η Βουλγαρία, στην ίδια γεωγραφική περιοχή και μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα και πληρώνει 30% λιγότερα. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία της χώρας;

«Ανάπτυξη χωρίς φθηνή ενέργεια δεν γίνεται. Εάν θέλουμε να έχουμε νέες παραγωγικές επενδύσεις με μόνιμες θέσεις εργασίας χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια. Στην Ελλάδα το κόστος του βιομηχανικού φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 80% τα 4 τελευταία χρόνια ενώ στην Ευρώπη μόνο 8%» προσθέτει ο κ. Κοντολέων.

Έτσι πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να επιβιώσουν, μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Ελλάδος. Εκτός από αυτό, το όποιο όφελος από τη μείωση του εργασιακού κόστους εξανεμίζεται, όταν το κόστος της ενέργειας και το κόστος δανεισμού παραμένουν υψηλά. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τι γίνεται όμως με τη φορολογία;

«Ένα κράτος το οποίο έχει χρεοκοπήσει και θέλει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, βάζει πολύ υψηλούς φόρους στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση, δηλαδή στην πρώτη ύλη που θα δημιουργήσει ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να έχει έσοδα για να συντηρήσει τις υψηλές δαπάνες του κράτ��υς. Δηλαδή το πλεονάζον προσωπικό στο δημόσιο» τονίζει στο STAR ο οικονομολόγος Κώστας Στούπας.

Για τον καταναλωτή μια μείωση της τάξης του 30% στο φυσικό αέριο θα είχε άμεσο όφελος στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top