«Μαστίγιο» σε ελεύθ. επαγγελματίες: Φόρο ακόμη και σε όσους εμφάνισαν ζημιές ή έβαλαν λουκέτο!

Παγίδες για 500.000 αυτοαπασχολούμενους από τα τεκμήρια

«Μαστίγιο» σε ελεύθ. επαγγελματίες: Φόρο ακόμη και σε όσους εμφάνισαν ζημιές ή έβαλαν λουκέτο!
Ως «καρμανιόλα» για τουλάχιστον 500.000 αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να λειτουργήσουν το 2014 τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς θα τους υποχρεώσουν να εμφανίσουν, για τη χρήση του έτους 2013, εξωπραγματικά φορολογητέα εισοδήματα, με βάση τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με τελικό συντελεστή 40,3% από το πρώτο ευρώ!
Ακόμη και όσοι αυτοαπασχολούμενοι έβαλαν ή πρόκειται να βάλουν φέτος «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους, ακόμη κι όσοι είχαν φέτος ζημιά από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, καθώς και όσοι ελάχιστοι εμποροβιοτέχνες θα δηλώσουν για το 2013 κάποια πενιχρά καθαρά κέρδη χαμηλότερα των 3.000 ευρώ, θα φορολογηθούν το 2014 για ετήσια «καθαρά κέρδη» ύψους πολύ μεγαλύτερου των 3.000 ευρώ, επειδή το υπουργείο Οικονομικών θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματά τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης!
Τα τεκμαρτά ποσά καθαρών εισοδημάτων που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογηθούν, στη συνέχεια, με το νέο σύστημα που προβλέπει ο φορολογικός νόμος 4110/2013, δηλαδή με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ και με προσαύξηση 55% λόγω της επιβολής «προκαταβολής φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους»!
Φορολογείται και η ζημία!
Για να γίνει αντιληπτό καλύτερα πόσο τεράστιο θα είναι το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης διαβάστε το ακόλουθο παράδειγμα:
Φορολογούμενος με ατομική εμπορική επιχείρηση και ένα προστατευόμενο τέκνο, ο οποίος δήλωσε για το 2012 ετήσιο καθαρό εισόδημα 6.800 ευρώ και το 2013 είχε ζημιά 3.000 ευρώ από την άσκηση της δραστηριότητάς του. Ο φορολογούμενος αυτός διαμένει σε διαμέρισμα 80 τ.μ. και δεν έχει Ι.Χ. αυτοκίνητο. Με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πληρώσει φέτος καθόλου φόρο εισοδήματος.
Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το οποίο θα ισχύσει για τη χρήση του 2013, ο συγκεκριμένος αυτοαπασχολούμενος θα κληθεί να καταβάλει φόρο με συντελεστή 26% επί ενός ανύπαρκτου ετήσιου «καθαρού κέρδους», το οποίο θα προσδιοριστεί, βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, στο επίπεδο των 6.200 ευρώ! Ειδικότερα, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, στην οποία ο ίδιος θα έχει δηλώσει ζημία 3.000 ευρώ, η ΓΓΠΣ θα προσδιορίσει αυτόματα, με τεκμαρτό τρόπο, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του στο επίπεδο των 6.200 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο διαβίωσης του διαμερίσματος, το οποίο ανέρχεται σε 3.200 ευρώ (80 τ.μ. x 40 ευρώ ανά τ.μ. = 3.200 ευρώ).
Επί του τεκμαρτού ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος των 6.200 ευρώ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει κύριο φόρο εισοδήματος 1.612 ευρώ. Oμως επί του ποσού του κύριου φόρου των 1.612 ευρώ θα υπολογισθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους» με συντελεστή 55%, δηλαδή θα επιβληθεί επιπλέον φόρος 886,60 ευρώ.
Συνεπώς, ο φορολογούμενος του παραδείγματος, ενώ στην πραγματικότητα είχε ζημία 3.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για ένα εξωπραγματικό τεκμαρτό εισόδημα ύψους 6.200 ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει ένα συνολικό ποσό επιβαρύνσεων, το οποίο θα ανέρχεται στο εξωπραγματικό ποσό των 2.498,60 ευρώ! Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του συγκεκριμένου επιτηδευματία θα ανέλθει στο 40,3% του συνολικού του εισοδήματος!
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top