Δεν λήφθηκαν ακόμη οι τελικές αποφάσεις για ΕΑΒ,ΕΛΒΟ,ΛΑΡΚΟ!

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών

Δεν λήφθηκαν ακόμη οι τελικές αποφάσεις για ΕΑΒ,ΕΛΒΟ,ΛΑΡΚΟ!

Το ζήτημα των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάσθηκε σήμερα σε βάθος σε κοινή σύσκεψη των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας, τα οποία προωθούν λύση στο πλαίσιο του εφικτού. Η σχετική απόφαση θα πρέπει ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου τους παρουσιάστηκε η πρόταση την οποία θα υποβάλει η κυβέρνηση στους εταίρους με στόχο της διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, ενώ στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στην ΕΛΒΟ, έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα.

Τα σενάρια

-Για τα ΕΑΣ, το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004- 2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο σχετικό άρθρο που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων

-Για την ΕΛΒΟ, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών

-Για την ΛΑΡΚΟ, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top