Εξώσεις προ των πυλών: Δείτε ποιοι, πότε και γιατί θα κληθούν να αδειάσουν τα μαγαζιά τους!

Εκλογίκευση του καθεστώτος εμπορικών μισθώσεων ζητά η ΕΣΕΕ

Πρώτη δημοσίευση:10:30

Ένα ακόμη "φορτίο" στις πλάτες χιλιάδων επιχειρηματιών βάζουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η τρόικα, προωθώντας σταδιακή κατάργηση των χρονικών περιορισμών που ισχύουν στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων!!!!

Εκτός δηλαδή από τους φόρους, τα χαράτσια, την κρίση και τους χαμηλούς τζίρους χιλιάδες συμπολίτες μας θα έρθουν αντιμέτωποι με εξώσεις, κινδυνεύοντας να βρεθούν στο δρόμο γιατί το απαιτούν οι δανειστές μας! Παράλληλα αναμένεται να ξεσπάσει νέος «πόλεμος» ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές με τους πρώτους να πιέζουν με τις ευλογίες της τρόικας για την πλήρη απελευθέρωση νέων και παλιών συμβάσεων, θέλοντας να αρθεί η υποχρεωτική διάρκεια των συμβάσεων που ισχύει σήμερα και τους δε να μένουν ακάλυπτοι εν μέσω οικονομικής κρίσης και χωρίς δικλείδες ασφαλείας για την επιχείρηση τους !!!

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφουν «Τα Νέα», ετοιμάζεται ρύθμιση στην οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο η άρση της δωδεκαετούς προστασίας των ενοικιαστών να ισχύει μόνο για ��έες συμβάσεις, και η απελευθέρωση να εφαρμοστεί σταδιακά για τις παλιές μισθώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα οι ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων προστατεύονται από τις εξώσεις των ιδιοκτητών για 12 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης άλλα τέσσερα, δηλαδή συνολικά 16 χρόνια. Αν στη 12ετία θελήσει ο ιδιοκτήτης να διώξει τον επιχειρηματία και να πάρει πίσω το «μίσθιο», το ακίνητο, θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 24 ενοικίων για την αποκατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας, δηλαδή του «αέρα».

Όποια κι αν είναι η απόφαση της ελληνικής πλευράς, η τελευταία θα χρειαστεί να την διαπραγματευτεί εκ νέου με την τριμερή, η οποία στις επαφές του Ιουνίου εμφανίστηκε απόλυτη, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το τι ισχύει στις άλλες χώρες, δηλαδή πλήρης απελευθέρωση στις επαγγελματικές μισθώσεις που ρυθμίζονται αποκλειστικά μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή.

Εκλογίκευση του καθεστώτος εμπορικών μισθώσεων ζητά η ΕΣΕΕ

Τις προτάσεις της για τις μεταβολές στο καθεστώς της επαγγελματικής στέγης και των εμπορικών μισθώσεων, που ήδη άρχισαν να εξετάζονται από την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Όπως επιση��αίνει η ΕΣΕΕ, «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα απλό και συστηματικό νομοθέτημα λίγων άρθρων, λιτό και λακωνικό», στο οποίο θα περιλαμβάνονται:

- Διατήρηση ενός ειδικού πλαισίου προσαρμοσμένου και επικαιροποιημένου στο καθεστώς ρύθμισης των επαγγελματικών μισθώσεων.
- Παραμονή της ελάχιστης διάρκειας της μισθωτικής σύμβασης με δικαίωμα των μερών να συμφωνούν το χρονικό διάστημα.
- Διατήρηση της 12ετίας στις υφιστάμενες μισθώσεις και μεταβατικές ρυθμίσεις για σταδιακή μείωση του χρόνου για τις νέες μισθώσεις.
- Κατάργηση του αυτόματου τρόπου αύξησης του μισθώματος όταν δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής.

- Παραμονή της προστατευτικής διάταξης που επιτρέπει στον μισθωτή να μεταβιβάσει την μισθωτική σχέση σε εταιρεία που συμμετέχει ο ίδιος ή σε διαδόχους του.
- Διατήρηση της «ρήτρας εξόδου» από την μίσθωση όταν δεν αποδίδει η επιχείρηση, χωρίς παγίδευση και οικονομική εξόντωση του μισθωτή.

- Πρόβλεψη μίας νόμιμης «άυλης εμπορικής αξίας» και κατάργηση του γνωστού «αέρα» σε περίπτωση υπεραξίας.

Αναφορικά, λοιπόν, με την διάρκεια της μίσθωσης και την αναπροσαρμογή του ενοικίου, η ΕΣΕΕ λέει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει «ότι θα ισχύει αποκλειστικά ό,τι προβλέπεται στη κάθε νέα σύμβαση».

Επίσης, σημειώνεται ότι σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης, η παραχώρηση από το μισθωτή της μίσθωσης έστω και σε εταιρία που συμμετέχει ο ίδιος συνιστά αλλαγή του προσώπου του μισθωτή και δίνει άμεσο δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, αλλιώς καταγγελίας από τον ιδιοκτήτη.

Τέλος, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι εάν δεν υπάρχει η προστασία του νόμου, όταν η μίσθωση είναι μεγάλης διάρκειας και οι δουλειές της επιχείρησης δεν πάνε καλά, «τότε ο μισθωτής παίρνει πάνω του "προίκα" τους μήνες και τα χρόνια που μένουν μέχρι την συμπλήρωση της συμβατικά συμφωνημένης διάρκειας, τους οποίους μπορεί ο ιδιοκτήτης να διεκδικήσει δικαστικά».

Αν η διάταξη καταργηθεί τελείως, η ΕΣΕΕ τονίζει ότι θα πληγούν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι ιδιοκτήτες που δεν θα βρίσκουν μισθωτές διατεθειμένους να συντηρήσουν επαρκώς το μίσθιο, προκειμένου να αποφύγει να γίνει ο ένας «οικονομικός όμηρος» του άλλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top