ΔΕΗ: Μαζί με τα πρωτοβρόχια έρχονται και νέες αυξήσεις στο ρεύμα!

Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων επιβαρύνει τα τιμολόγια χαμηλής τάσης

ΔΕΗ: Μαζί με τα πρωτοβρόχια έρχονται και νέες αυξήσεις στο ρεύμα!

​Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης του ρεύματος μαζί με τα πρωτοβρόχια, παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ αποκλείει, έως τώρα, νέες αυξήσεις.

Και αυτό διότι, όπως εξηγούν αρμοδίως, δεν έχει ικανοποιηθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου για άρση όλων των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Θα έπρεπε, δηλαδή, προ της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων χαμηλής τάσης που επήλθε την 1η Ιουλίου, να έχουν γίνει όλες οι κατηγορίες τιμολογίων κοστοβαρείς.

Κάποια βήματα είχαν γίνει τον Ιανουάριο, όταν επιβλήθηκαν και οι τελευταίες αυξήσεις, και είχε αφεθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις αλλαγές που είχαν τότε προγραμματιστεί για Μάιο και Ιούλιο.

Οι αλλαγές αυτές, όμως, δεν επήλθαν, τελικώς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκκρεμότητα.

Τι σημαίνει στην πράξη η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων:

Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια μικρής κατανάλωσης -ως γνωστόν, μεγάλες διαφορές υπάρχουν στις πολύ μικρές καταναλώσεις 0 έως 800 κιλοβατώρες- αλλά και στα αγροτικά τιμολόγια με παράλληλη ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων.

Βάσει των όσων προβλέπει το μνημόνιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο οικιακό τιμολόγιο όσον αφορά την ενέργεια. Διαφοροποίηση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης δεν δικαιολογείται, αφού δεν αποτελεί στοιχείο ξεχωριστού προφίλ καταναλωτή.

Άλλο είδος καταναλωτή έχουμε όταν η συμπεριφορά του μέσα στο 24ωρο είναι διαφορετική (μόνο νύχτα κ.λπ.), πράγμα που δεν συμβαίνει με τους οικιακούς, ανεξάρτητα από το πόσο ρεύμα καταναλώνουν.

Το ενιαίο οικιακό τιμολόγιο που θα φέρει αυξήσεις για τις χαμηλές καταναλώσεις και τα αγροτικά θα το θέσει η τρόικα το Σεπτέμβριο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top