Ανώφελα τα σενάρια περί χρηματοδοτικού κενού, λέει ο επίτροπος Έτινγκερ

Συνέντευξη του στην Bild

Η ΕΕ και η ΕΚΤ είναι σε θέση να «σηκώσουν» το βάρος ενός προγράμματος στήριξης μιας χώρας χωρίς το ΔΝΤ, εκτιμά ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και τονίζει ότι θεωρεί «ανώφελη» τη συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο γερμανός επίτροπος θεωρεί ότι στο μέλλον δεν θα πρέπει να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα προγράμματα οικονομικής στήριξης χωρών σε κρίση.
EE και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε θέση να επωμιστούν τα βάρη χωρίς έξωθεν βοήθεια, σημειώνει.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild του Σαββάτου ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπάρχουν φωνές, οι οποίες, σωστά κατά την άποψή του, διερωτώνται για πιο λόγο η «πλούσια» Ευρώπη, απορροφά σήμερα το 60% των πόρων στήριξης του ΔΝΤ.

Στη συνέντευξη του, πιστοποιεί στην Ελλάδα «σαφής προόδους» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα, τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ως προς τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων και την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, όμως, εκφράζει την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα λύσει και αυτά τα προβλήματα και ότι το αργότερο αρχές του 2014 ο κρατικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά, θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση που ασκούν ΕΕ και ΔΝΤ στους έλληνες πολιτικούς, επισημαίνει.

Στα σενάρια που βλέπουν νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους λόγω του αναμενόμενου χρηματοδοτικού κενού 10 δισ. ευρώ την άνοιξη του 2014, ο κ. Έτινγκερ απαντά ότι υποθέσεις για το χρηματοδοτικό κενό δεν ωφελούν κανέναν.

Υπενθυμίζεται, πάντως ότι στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Έτινγκερ δεν είχε αποκλείσει ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που η Αθήνα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Το 2014», είχε πει στη, Schwäbische Zeitung, «θα πρέπει να σκεφτούμε για την παραπέρα πορεία και να εξετάσουμε κατά πόσο το χρέο�� είναι βιώσιμο ή με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top