Άρση πλειστηριασμών: τι μελετά η κυβέρνηση

Διαχωρισμός όσων δεν μπορούν να πληρώσουν από τους κακοπληρωτές

Άρση πλειστηριασμών: τι μελετά η κυβέρνηση

Την χρυσή τομή για την σταδιακή άρση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας αναζητά η κυβέρνηση, με τις προτάσεις που έχουν τεθεί να προσπαθούν να διαχωρίσουν αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν από τους κακοπληρωτές.

Ποιοι γλιτώνουν μέχρι το τέλος του έτους

Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, δύο είναι οι κατηγορίες για τις οποίες απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013:

1. Από το 2008 για όλα τα ακίνητα, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ.

2. Από το 2010 για τα τα ακίνητα κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.

Επίσης, εξαιρούνται τα ακίνητα όσα έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, εφόσον το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αίτησης.

Οι προτάσεις για τους πλειστηριασμούς

Τις ρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν επεξεργάζεται επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων.

Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η θεσμοθέτηση του όρου «συνεργάσιμος δανειολήπτης», δηλαδή εκείνος που αν και το δάνειό του είναι στο «κόκκινο» και δεν πληρώνει, αναζητά τρόπους συμβιβασμού, προσκομίζει στοιχεία στην τράπεζα και θέλει να μπει σε ρύθμιση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα οριστούν κάποια τεκμήρια, με την ονομασία «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», ώστε οι τράπεζες να προχωρούν στη συνέχεια σε ρύθμιση.

Επίσης, έχει προταθεί η σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών: δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα επιτρέπονται μόνο για ακίνητα αξίας από 150.000 - 200.000 ευρώ, το δεύτερο εξάμηνο για ακίνητα έως 100.000 ευρώ κ.ό.κ., ενώ εξαίρεση θα αποτελέσουν δανειολήπτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top