Στη Δικαιοσύνη για φορολογικές διαφορές; Για… ξανασκεφθείτε το!

Δυσκολεύει η προσφυγή: Θα καταβάλλεται το 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Δυσκολότερη έγινε από την 1η Αυγούστου η προσφυγή των φορολογουμένων στη Δικαιοσύνη για την επίλυση φορολογικών διαφορών.

Πλέον, επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα για να προσφύγουν κατά πράξης επιβολής φόρου, προσαύξησης ή προστίμου στην οποία έχει προχωρήσει η Εφορία θα πρέπει να καταβάλουν το 50% του αμφισβητούμενου ποσού και να υποβάλουν στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης.

Ποιες υποθέσεις εξαιρούνται

Πάντως, σύμφωνα με τα «Νέα», το αυστηρό αυτό πλαίσιο δεν ισχύει για όλες τις υποθέσεις, καθώς όσες πράξεις επιβολής φόρου εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013 μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν 3943/2011 για τη διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών κ��ι να γλιτώσουν την καταβολή του 50% του βεβαιωμένου φόρου.

Από τις αρχές του 2013 η τρόικα ζήτησε την κατάργηση της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και την αλλαγή της διαδικασίας, ώστε οι υποθέσεις να τίθενται υπό την κρίση της διοίκησης και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με τον Ν. 4152/2013 προβλέφθηκε η κατάργηση της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικ��ν Διαφορών και η αντικατάστασή της από την 1η Αυγούστου 2013 από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, η οποία τέθηκε σε ισχύ.

Στην νεοσύστατη υπηρεσία θα προσφεύγει υποχρεωτικά κάθε φορολογούμενος εφόσον αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί σε βάρος του από τη φορολογική αρχή. Με απλά λόγια, αν γίνει φορολογικός έλεγχος σε μια επιχείρηση και βεβαιωθούν πρόσθετοι φόροι οι οποίοι αμφισβητούνται από τον επιχειρηματία ή επιδιώκει συμβιβασμό, ο φορολογούμενος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς η υπόθεση θα πρέπει να περάσει πρώτα από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Έτσι, από την 1η Αυγούστου ο φορολογούμενος που αμφισβητεί την καταλογιστική πράξη φόρου, δασμού, προστίμου κτλ, που έχει εκ��οθεί σε βάρος του οφείλει να υποβάλει «ενδικοφανή προσφυγή» με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης. Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής θα βεβαιώνεται άμεσα από τη φορολογική αρχή και θα καταβάλλεται ποσοστό 50% του αμφισβητούμενου ποσού του φόρου.

Η αίτηση θα υποβάλλεται στην Εφορία, στο τελωνείο ή στην φορολογική αρχή (ΣΔΟΕ) που εξέδωσε την πράξη και θα αναφέρει τους λόγους στους οποίους ο φορολογούμενος βασίζει το αίτημά του. Η αίτηση θα κατατίθεται από τον φορολογούμενο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top