Σταϊκούρας: επιστροφή στις αγορές στα σχέδια εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό

Εκτιμά ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές βρίσκεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επενδυτής».

Σε ερώτηση συγκεκριμένα για το εάν βλέπει νέο δάνειο για την κάλυψη τυχόν δημοσιονομικού κενού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Το χρηματοδοτικό κενό, που ενδεχομένως μελλοντικά προκύψει, θα μπορούσε να καλυφθεί με διαφορετικούς τρόπους. Η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως να εντάξει στο χρηματοδοτικό της προσανατολισμό την "επιστροφή στις αγορές". Πιστεύω ότι πέραν των διαχειριστικών προσπαθειών, δεν πρέπει να διαφεύγει από το οπτικό πεδίο η συνεχής αύξηση του κεφαλαίου της αξιοπιστίας της».

Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτιμά πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά στην «υποθετική» περίπτωση που χρειαστούν αναγνώρισε το «δύσκολο έργο των συναδέλφων» του και τη «δυνατότητα να ασκούν πλήρως τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους».

Απάντησε πάντως ότι θεωρεί εφικτό το στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ��το τέλος του έτους, ενώ για την ελάφρυνση του χρέους παρέπεμψε στους εταίρους της Ελλάδας. «Εμείς εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Προσδοκούμε βάσιμα ότι στο τέλος του 2013 θα καταγράψουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, πλησιάζει η "ώρα" των εταίρων μας. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την ελάφρυση του δημόσιου χρέους. Ο τρόπος μπορεί να βρεθεί. Θα τον συζητήσουμε» δήλωσε.

Για το εάν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τα stress tests, o κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι δεν φαίνεται πως θα χρειαστεί, αλλά υπάρχει ένα «μαξιλάρι» για κάθε περίπτωση.

«Από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ θα μείνει στην άκρη ένα ποσό σαν "μαξιλάρι ασφαλείας". Αυτό είναι ένα "μαξιλάρι" το οποίο, εάν και εφόσον χρειαστεί, σε περίπτωση που χειροτερέψουν τα πράγματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επιπρόσθετα, εκτός από αυτό το "μαξιλάρι", ωφέλειες μπορεί να υπάρξουν τόσο από τις συνέργειες των συστημικών τραπεζών απο τη διαδικασία των συγχωνεύσεων, όσο και μέσω των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, λόγω της "απαγκίστρωσης" από περιουσιακά τους στοιχεία που δεν είναι τραπεζικού χαρακτήρα» δήλω��ε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top