Δείτε με παραδείγματα πώς διαμορφώνονται οι τιμές με την μείωση του ΦΠΑ

Πόσο θα πάει το... σουβλάκι και η ξαπλώστρα

Δείτε με παραδείγματα πώς διαμορφώνονται οι τιμές με την μείωση του ΦΠΑ

Με μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών και των αγαθών του τομέα της εστίασης και του τουρισμού θα πρέπει να συνοδευτεί η μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13%, την οποία όπως σας είχαμε πει ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Η επιστροφή στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα στους δύο αυτούς τομείς θα πρέπει να μειωθούν κατά 8,1%.

Για παράδειγμα, το κλασσικό ελληνικό σουβλάκι με πίτα που κοστίζει σήμερα 2,20 ευρώ από την 1η Αυγούστου θα πρέπει να πωλείται 2 ευρώ!

Με άλλα λόγια μια τετραμελής οικογένεια που μέχρι τώρα χρειαζόταν 15 ευρώ το άτομο σε ένα εστιατόριο, δηλαδή 60 ευρώ τα 4 άτομα και είχε επιπλέον κόστος 23% ΦΠΑ δηλαδή πλήρωνε μαζί με το ΦΠΑ 73,8 ευρώ, τώρα με τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% για τον ίδιο λογαριασμό των 60 ευρώ θα πληρώσει 67,8 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 6 ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό πριν από το ΦΠΑ σε 10%, όση η διαφορά (23%-13%=10 μονάδες) και στην τελική τιμή 8,1%.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους καταστηματάρχες να αναγράφουν στους καταλόγους παλιά και νέα τιμή των προϊόντων, ενώ έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν εφαρμόζεται σωστά το μέτρο θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 4 με 6 μήνες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top