Πόσα γαϊδούρια να χωρέσει αυτή η χώρα;;!! Έπαιρναν επιδοτήσεις και δάνεια για ζώα.. φαντάσματα!

Σκάνδαλα ανευ προηγουμένου σε Θεσσαλία και Μακεδονία

Πόσα γαϊδούρια να χωρέσει αυτή η χώρα;;!! Έπαιρναν επιδοτήσεις και δάνεια για ζώα.. φαντάσματα!

Συστηματάκι το είχαν κάνει κάποιοι έξυπνοι στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία να παίρνουν επιδοτήσεις και άτοκα δάνεια για άλογα και γαϊδούρια τα οποία δεν είχαν, ζημιώνοντας το ελληνικό κράτος με ένα ποσό πάνω από 1, 6 εκατομμύρια ευρώ!

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εξαιτίας των δικών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι αποκαλυπτικά:

Στα Γρεβενά καταδικάστηκαν ο πρώην διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που χορηγούσε βεβαιώσεις-μαϊμού στους δήθεν δικαιούχους και μια γυναίκα η οποία εισέπραξε άτοκο δάνειο για κτηνοτροφικά ζώα, που δεν είχε ποτέ. Στην ίδια πόλη άλλα 92 άτομα, εισέπραξαν άτοκα δάνεια χωρίς να τα δικαιούνται, παριστάνοντας τους κτηνοτρόφους!

Στη Λάρισα, καταδικάστηκαν 5 αγρότες, που εισέπρατταν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να εκτρέφουν άλογα και γαϊδούρια, τα οποία κατείχαν μόνο στα … όνειρα τους!!!

«Λαυράκι» από τα λίγα έβγαλε μια έρευνα του ΣΔΟΕ για το «πάρτι» που στήθηκε το 2008, όταν πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από κυβερνητική απόφαση για «χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Αυτή προέβλεπε τη χορήγηση άτοκων δανείων πενταετούς διάρκειας με την εγγύηση του δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό 100%, σε κτηνοτρόφους που διατηρούσαν ζώα για πάχυνση στις μονάδες τους.

Για το είδος και τον αριθμό των κτηνοτροφικών ζώων απαιτούνταν πρόσφατη βεβαίωση της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας κάθε περιοχής, ενώ ως ασφαλιστική δικλείδα ορίστηκε πως ο τελικός έλεγχος θα γινόταν στην τράπεζα, από βάση δεδομένων, που είχε χορ��γηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, μάλλον προέκυψε «διαρροή» και στις δύο αυτές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να εμφανίζονται ως δικαιούχοι και να εισπράττουν άτοκα δάνεια.

Όσον αφορά στο σκάνδαλο με τα άλογα, αυτό το έστειλε στις ανακριτικές αρχές ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σύμφωνα με την έρευνά του, από το 2007 μέχρι τουλάχιστον και το 2012 αγρότες και κτηνοτρόφοι, δήλωναν μεγάλες εκτάσεις ως βοσκοτόπια, στα οποία φέρονταν ότι εξέτρεφαν άλογα και γαϊδούρια.

Για την υπόθεση αυτή, το δικαστήριο της Λάρισας καταδίκασε έναν αγρότη σε φυλάκιση 12 μηνών, δύο αγρότισσες, η μία μάλιστα 89 χρόνων σε φυλάκιση 10 μηνών και δύο αγρότες σε φυλάκιση 8 μηνών, όλους με τριετή αναστολή, ενώ απάλλαξε άλλους 23.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top