Φόρος Ακινήτων: Να γιατί θα δεις τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με άλλο μάτι ….. !!!

Την ηλεκτροπληξία θα την παθαίνουμε στην εφορία!

​Στην αποσαφήνιση πως ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα θεσμοθετηθεί το Σεπτέμβριο ΔΕΝ θα εισπράττεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ προχώρησε χθες, Τετάρτη, ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τ��ς κυβέρνησης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών.

Το στέλεχος ξεκαθάρισε πως από το 2014, παρά τα τσαλίμια και τις επιθυμίες της τρόικας, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τις Εφορίες και θα είναι αποσυνδεδεμένος από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ίδιος τόνισε πως κρίσιμο ζήτημα για την επιβολή του φόρου είναι η επικαιροποίηση της βάσης με τα στοιχεία ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του εντύπου Ε9 που καταθέτουν την τρέχουσα περίοδο οι φορολογούμενοι.

Σχετικά με τους 33 συντελεστές - ζώνες που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων τόνισε πως το ζήτημα αυτό δεν έχει κλείσει και ότι ενδεχομένως να υπάρξουν προσαρμογές τεχνικού χαρακτήρα.

«Έχουμε καιρό να το δούμε έως το φθινόπωρο που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά

Ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων!

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο νέος φόρος θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα (σπίτια, καταστήματα, γραφεία, και γραφεία) ακόμη και στα αγροτεμάχια, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου.

Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης, την παλαιότητα, τον όροφο, τον αριθμό των προσόψεων και τ��ν εμπορικότητα του δρόμου όπου βρίσκεται το ακίνητο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Έτσι, ο συντελεστής θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 32 ευρώ ανά τ.μ. για τα λεγόμενα ακριβά ακίνητα.

Ο τελικός συντελεστής να πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τετραγωνικών της επιφάνειάς του κι έτσι θα προκύπτει ο τελικός φόρος.

Εκτός σχεδίου

Ο φόρος για τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα είναι στρεμματικός και θα ξεκινάει από το ένα ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 60 ευρώ για τα ακίνητα «φιλέτα».

Για τη διαμόρφωση του συντελεστή θα γίνεται με κριτήρια:

-Τη γεωγραφική θέση (ορεινή, ημιορεινή, πεδινή, παραθαλλάσια)

-Αν καλλιεργείται ή είναι χέρσα η έκταση

-Το είδος της καλλιέργειας

-Αν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη

Αφορολόγητο και εξαιρέσεις

Μπορεί - αφορολόγητο να μην υπάρχει, ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές για:

-Ανέργους

-Πολύτεκνους

-Μακροχρόνια ανέργους

-Ανάπηρους

-Άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top