Η χωριάτικη και ο ελληνικός αέρας τους άνοιξαν την όρεξη για ομαδικές απολύσεις

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης τρόικας-Βρούτση

Η χωριάτικη και ο ελληνικός αέρας τους άνοιξαν την όρεξη για ομαδικές απολύσεις

​Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση που είχε από τις 8 το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης με την τρόικα. Στο επίκεντρο της κουβέντας τους βρέθηκε το θέμα των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία, η ανεργία και οι αλλαγές στα εργασιακά με αύξηση των ομαδικών απολύσεων που σήμερα είναι έως 30 άτομα το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα!

Μετά τις αντιρρήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.

Αποφασίστηκε όμως η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ότι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν έθεσαν θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ).

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η τρόικα φάνηκε ικανοποιημένη από την πορεία του υπουργείου και δεν έθεσαν το θέμα της υστέρησης στα έσοδα των Ταμείων!

Σχετικά τώρα με το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014, αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ��ιδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπονταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Βίντεο mega

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top