Θες να μάθεις αν θα αλλάξεις σπίτι τους επόμενους μήνες;;; Μπες στο star.gr !!!

Τι μας φέρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που έρχεται από το 14’ ;

Ο Ιούλιος μπήκε με το δεξί για τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου οικονομικών με την τρόικα, καθώς συμφωνήθηκε η είσπραξη του ειδικού φόρου ακινήτων για το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε 5 δόσεις, αντί των 4 που ζητούσαν αρχικά οι δανειστές και όπως φαίνεται οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με 33 συντελεστές, που θα ισχύσει από το.... 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ!!!

Ας δούμε λοιπόν τι μας περιμένει τη χρονιά που έρχεται.... Τι κρύβεται άραγε... πίσω από την ωραία ονομασία του φόρου για τα ακίνητα;

Το νέο σύστημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014 θα στηριχτεί σε 33 συντελεστές.

Όπως αναφέραμε και χθες στο star.gr, θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα (σπίτια, καταστήματα, γραφεία, και γραφεία) ακόμη και στα αγροτεμάχια, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου.

Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης, την παλαιότητα, τον όροφο, τον αριθμό των προσόψεων και την εμπορικότητα του δρόμου όπου βρίσκεται το ακίνητο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Έτσι, ο συντελεστής θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 32 ευρώ ανά τ.μ. για τα λεγόμενα ακριβά ακίνητα.

Ο τελικός συντελεστής να πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τετραγωνικών της επιφάνειάς του κι έτσι θα προκύπτει ο τελικός φόρος.

Εκτός σχεδίου

Ο φόρος για τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα είναι στρεμματικός και θα ξεκινάει, σύμφωνα με το "Έθνος", από το ένα ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 60 ευρώ για τα ακίνητα «φιλέτα».

Για τη διαμόρφωση του συντελεστή θα γίνεται με κριτήρια:

-Τη γεωγραφική θέση (ορεινή, ημιορεινή, πεδινή, παραθαλλάσια)

-Αν καλλιεργείται ή είναι χέρσα η έκταση

-Το είδος της καλλιέργειας

-Αν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη

Αφορολόγητο και εξαιρέσεις

Μπορεί - αφορολόγητο να μην υπάρχει, ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές για:

-Ανέργους

-Πολύτεκνους

-Μακροχρόνια ανέργους

-Ανάπηρους

-Άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top