ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν φορούν κουκούλες αλλά μας κλέβουν μεσ’ τα μούτρα μας – Δες ποιοι και με ποιο κόλπο

Και το κράτος "θύμα" επιτήδειων επαγγελματιών

​Εργολάβοι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, διακοσμητές, μπέιμπι σιτερς, πλαστικοί χειρουργοί, μόδιστροι, τσαγκάρηδες, δερματολόγοι, παραγωγοί συναυλιών, κοράκια και πολλοί άλλοι «μάστορες» εκμεταλλεύονται την άγνοια των καταναλωτών για το ύψος του ΦΠΑ με το οποίο βαρύνονται υπηρεσίες και προϊόντα για να αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις ή ακόμη και για να βάζουν καπέλο στην τελική τιμή. Έτσι προτρέπουν τους καταναλωτές να μην πάρουν απόδειξη και να γλιτώσουν τον ΦΠΑ 23%, ενώ ο νόμιμος φόρος που προβλέπεται στις εργασίες τους είναι 13%!!!!!!!!

"Τεχνητές" λοιπόν και στην απάτη, αφού εκτός από τους καταναλωτές εξαπατούν και το Δημόσιο!!! Αν ο φορολογούμενος πελάτης αποδεχθεί το παζάρι, αφενός θα έχει παραπλανηθεί πληρώνοντας στην πραγματικότητα υψηλότερη τιμή, αφετέρου χάνει την απόδειξη, ενώ οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες βάζουν στην τσέπη τη διαφορά των δύο συντελεστών Φ��Α. Αν ο πελάτης επιμείνει στην απόδειξη, θα έχει πληρώσει υψηλότερο ΦΠΑ τον οποίο παρανόμως καρπώνεται ο επαγγελματίας.

Δυστυχώς λίγοι πολίτες γνωρίζουν πως οι εργασίες για την ανακαίνιση και επισκευή ακινήτου που χρησιμοποιείται ως κατοικία ή που εκμισθώνεται ως επιπλωμένο διαμέρισμα (όχι επαγγελματική στέγη) επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23% !!! Αναλυτικότερα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στις εργασίες αντικατάστασης, επισκευής ή συντήρησης υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων, βαφής τοίχων και κουφωμάτων και γενικά σε κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε ακίνητο με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε παλαιό ακίνητο, το οποίο κατά τον χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως ιδιωτική κατοικία ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτική κατοικία μετά την ανακαίνιση.

Πρέπει να τονιστεί πως ακόμη και στις περιπτώσεις ανακαίνισης και επισκευής με υλικά του εργολάβου, αν η αξία των υλικών δεν υπερβαίνουν το 1/3 της συνολικής αμοιβής του εργολάβου, οι πράξεις αυτές χαρακτηρίζονται ως παροχή υπηρεσιών και εκδίδεται απόδειξη για τη συνολική αμοιβή του εργολάβου, η οποία υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ακόμη, ο μειωμένος συντελεστής 13% εφαρμόζεται και στις εργασίες που γίνονται για την ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση όψεων, κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων σε πολυκατοικίες, όπως ανελκ��στήρων, καυστήρων πετρελαίου ή φυσικού αερίου κ.λπ. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τις πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχουν διαμερίσματα, κτίσματα και γραφεία!!!

Διαβάστε στο πινακάκι ποιες υπηρεσίες έχουν ΦΠΑ 13%
pinakaki.jpg
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top