Ομιλία Σόρος στην Αθήνα: «να ξαναβρεθεί το χαμένο πνεύμα αλληλεγγύης στην ΕΕ»

«Η οικονομική κρίση άλλαξε την εικόνα της Ευρώπης»

Την ανάγκη ξαναβρεθεί το χαμένο πνεύμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη επισήμανε ο γνωστός επενδυτής και ιδρυτής του κοινωφελούς οργανισμού Open Society Foundation (Τζορτζ Σόρος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στην Αθήνα, σε συνεργασία με το European Foundation Centre (EFC).

Ο Τζορτζ Σόρος ανέφερε ότι η κρίση του ευρώ άλλαξε την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. και ότι σε μία οικονομική κρίση, είπε, οι δανειστές επιβάλλουν τους όρους τους, δημιουργώντας χώρες δύο κατηγοριών.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι πρέπει να γίνει παραδεκτό ότι προέβη σε καταχρήσεις των κανόνων και ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, ενώ ζήτησε να βρεθεί άμεσα ευρωπαϊκή λύση για το πρόβλημα της Ευρώπης.

Για την Ελλάδα επίσης σημείωσε ότι ο πληθυσμός της έχει την αίσθηση της αδικίας, αλλά αυτό κάνει τους Έλληνες να στρέφονται κατά των μεταναστών, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό συμβαίνει και σε αρκετές άλλες χώρες της Ε.Ε. Ζήτησε επίσης, όπως υπάρχει προσπάθεια για την προσφορά ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, οι Έλληνες να δείξουν και αυτοί αλληλεγγύη στους μετανάστες.

Για τη Γερμανία ανέφερε ότι μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, αλλά ζήτησε να αποδεχθεί τις ευθύνες που συμβαδίζουν με το γεγονός ότι βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση, την οποία συμπλήρωσε ότι δεν τη θέλει, λόγω της ιστορικής μνήμης.

Για το γεγονός ότι πολλές φορές οι δηλώσεις του έχουν γίνει αντικείμενο παρεξηγήσεων σε πολλές χώρες απάντησε ότι, από τότε που έγινε ευρύτερα γνωστός, οι δηλώσεις του επηρεάζουν τις αγορές, αλλά ισχυρίσθηκε ότι αυτό δεν συνέβαινε την εποχή που ήταν ένας απλός, ανώνυμος επενδυτής και ότι για τον ίδιο το κοινό συμφέρον είναι πάνω από το προσωπικό.

«Έχουν δίκιο που είναι καχύποπτοι. Κι εγώ είμαι καχύποπτος ��ε τους άλλους. Προσπαθώ, όμως, να εξαλείψω τις υποψίες με το να είμαι ανοιχτός και ειλικρινής» τόνισε σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η παράλληλη ενασχόλησή του με τις χρηματαγορές και με την κοινωνική δράση.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις, σε δράσεις όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, που συνεπάγεται αναδιανομή εισοδήματος. «Οι κυβερνήσεις είναι ανάγκη να φορολογούν τους πολίτες και να παράσχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική δράση και η φιλανθρωπία μπορούν να καταδείξουν ότι υπάρχουν τρό��οι η κοινωνία να γίνει πιο δίκαιη» είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top