Στον ΕΟΠΥΥ τρέχουν με 300… τα χρέη!

Χαοτική η κατάσταση, πιέζει για «σχέδιο Β» η τρόικα

Με 300 εκατο��μύρια ευρώ τον μήνα «τρέχουν» τα χρέη του ΕΟΠΥΥ!

Η κατάσταση είναι χαοτική, καθώς ο ρυθμός αύξησής τους ξεπερνά κάθε δυνατότητα κάλυψής τους. Τα έσοδα από εισφορές μειώνονται λόγω κρίσης, ενώ η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών από τα έτη 2010 και 2011.

Τα... κουκιά δεν βγαίνουν και η τρόικα απαιτεί από την κυβέρνηση «σχέδιο Β». Τι σημαίνει αυτό; Μειώσεις στις δαπάνες και «ψαλίδι» στις παροχές προς τους ασφαλισμένους, σε βαθμό που να καλύπτονται πλήρως οι δαπάνες από τα (πενιχρά) έσοδα. Εξετάζονται μέτρα, όπως «πλαφόν» σε εξετάσεις και νοσήλια, τα οποία θα μετακυλήσουν το βάρος στους ασφαλισμένους.

Η τρόικα θέτει «βέτο» σε ενδεχόμενο επιπρόσθετης χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάζοντας έτσι πολύ δύσκολα στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το σύνολο των παλαιών και νέων οφειλών του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά σήμερα τα 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 600 εκατομμύρια αφορούν την τρέχουσα χρήση.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των εσόδων: Με βάση το αρχικό πλάνο, ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει έσοδα 4,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, φτάνοντας στα 4 δισ. Εάν η κατάσταση στην οικονομία συνεχίσει να εξελίσσεται δυσμενώς, δεν αποκλείεται νέα αναθεώρηση στα 3,6 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του Οργανισμού για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,2 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top