Επελέγη ο αγωγός αζέρικου φυσικού αερίου TAP, που περνά και από Ελλάδα;

Αισιόδοξες πηγές του ΥΠΕΚΑ για την επιλογή

Πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν λόγω της ανεπίσημης ενημέρωσης που υπάρχει και της επίσημης που θα γίνει από αύριο έως τις 29 Ιουνίου, κάνουν λόγο για επιλογή του αγωγού μεταφοράς του αζέρικου φυσικού αερίου TAP που περνά από Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία για την Ευρώπη, έναντι του Naboucco West.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ εξέφραζαν ωσαύτως αισιοδοξία για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, μόλις μία ημέρα πρίν απο την αυριανή ενημέρωση που θα κάνει στον Πρωθυπουργό αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Νετνίζ, ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έχει επιλεγεί ο αγωγός με διέλευση από την Ελλάδα.

Στις 28 Ιουνίου ο αγωγός ΤΑΡ αναμένεται να ανακοινωθεί από την κοινοπραξία ShahDeniz (που αποτελείται από τις BP, την αζέρικη κρατική Socar και τη γαλλική Total), ως αυτός που κέρδισε το διαγωνισμό για να μεταφέρει το αζέρικο αέριο μέσω Ελλάδας και Αλβανίας και σε όλη την Αδριατική Θάλασσα μέχρι το νότο της Ιταλίας.

Τα παραπάνω αναφέρει στο πρακτορείο New Europe, καλά πληροφορημένη πηγή που βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση του Baku.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία για αέριο και να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές, στηρίζει τόσο τον ΤΑΡ όσο και τον Nabucco West, καθώς τα δύο projects συναγωνίζονται για τα 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Στις 21 Ιουνίου, το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε επισήμως ότι έχει έλθει σε συμφωνία με τον ΤΑΡ για το περιεχόμενο της Host Government Agreement (HGA). Την ίδια ημέρα, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, επιβεβαίωσε ότι έχει έλθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ. Η HGA αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου.

Οι μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική AXPO (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top