«Πράσινο» φως από ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΣΦΑ

ΟΛΠ, ο αντι-ΔΕΠΑ μετά το ναυάγιο; - Τελεσίγραφο σε ΟΠΑΠ για τα κρατικά λαχεία

«Πράσινο» φως από ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία Socar. μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για το βελτιωμένο τίμημα που κατέθεσε η εταιρεία.

Οι Αζέροι προσέφεραν για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 70 εκατ. από την ελάχιστη αποτίμηση και βελτιωμένο κατά 95 εκατ. σε σχέση με την αρχική τους προσφορά και το έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το «πράσινο φως» για το βελτιωμένο τίμημα που κατέθεσε η εταιρεία.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις επόμενες 2 εβδομάδες καθώς πρέπει να γίνουν μια σειρά από βήματα:

·να καταθέσει η αζέρικη εταιρεία ένα επιπλέον ποσό ως εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης προσαρμοσμένο στο νέο τίμημα (40 εκ. ευρώ)

·να προχωρήσουν διαβουλεύσεις με τη ΡΑΕ σχετικά με τα τέλη χρήσης του δικτύου

·να εγκριθεί η συμφωνία και από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ.

Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την τελική απόφαση όσον αφορά στην επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς αύριο αναμένονται οι πρώτες πληροφορίες για το αν θα επιλεγεί ο αγωγός ΤAP ή ο Nabucco West.

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 28 Ιουνίου.

ΟΛΠ, ο… αντι-ΔΕΠΑ

Την ίδια ώρα, το κενό που δημιούργησε το αδιέξοδο στην πώληση της ΔΕΠΑ είναι πολύ πιθανόν να καλύψει ο ΟΛΠ, του οποίου την επίσπευση της πώλησης εξετάζει το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

«Η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ ήταν προγραμματισμένη να προχωρήσει το 2014, ωστόσο μπορεί να δρομολογηθεί ακόμη και μέσα στο 2013, ενώ η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την παραχώρηση του management για 30 ή 40 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Τελεσίγραφο σε ΟΠΑΠ για Κρατικά Λαχεία

Την ίδια ώρα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στέλνει στην κοινοπραξία με επικεφαλής τον ΟΠΑΠ που πλειοδότησε στον διαγωνισμό τελεσίγραφο έως το τέλος Ιουνίου για υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων.

Σε νέα επιστολή του προς τα μέλη της κοινοπραξίας, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προειδοποιεί ότι εάν η υπογραφή της σύμβασης δεν προχωρήσει, δεν αποκλείεται να κινηθούν διαδικασίες αλλαγής στη διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top