Σε αναζήτηση συμφωνίας για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM το Εurogroup

Άσμουσεν: Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας

Σε αναζήτηση συμφωνίας για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση μέσω ESM το Εurogroup

Εφικτή θεωρεί την επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας σ��ο Eurogroup για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο Γεργκ Άσμουσεν.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα χαράξουν τις βασικές κατευθύνσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, καθώς και για το μηχανισμό εξυγίανσης και διάλυσης των προβληματικών τραπεζών.

Όπως είπε, πρόκειται για δύο σημαντικά στοιχεία της τραπεζικής ενοποίησης, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για να τονώσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους κανόνες διάσωσης των τραπεζών με ίδια μέσα, ο Ασμουσεν τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ισχύσει νωρίτερα, δηλαδή από το 2015 και όχι από το 2018 όπως προβλέπεται.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της αναδρομικής ισχύς της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ESM, το οποίο επίσης θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, σημειώνεται ότι οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Άσμουσεν τόνισε ότι γίνονται θετικά βήματα και ότι σημειώνεται πρόοδος στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και τη φορολογική μεταρρύθμιση και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, πιθανόν, στις αρχές Ιουλίου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top