Έρχεται η δόση των 3,3 δις ευρώ! Μειώστε έξυπνα το Δημόσιο λένε οι Βρυξέλλες!

«Μη κάνετε περικοπές σαν να βάζετε ένα σκύλο να φυλάει λουκάνικα»

Καθ' οδόν είναι τα 3,3 δισ. της δόσης του Ιουνίου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η δόση προς τη χώρα μας εγκρίθηκε και θα εκταμιε��θεί αύριο.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το θέμα της δόσης σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το ζήτημα της ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας ότι για την καταβολή των 3,3 δισ. αρκούσε η επίτευξη των λεγόμενων τριών ορόσημων της προηγούμενης συμφωνίας του Eurogroup.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως η πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης σ' αυτή τη φάση που βρίσκεται το πρόγραμμα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ξεκαθάρισε όμως ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο καταστροφική, υπονοώντας την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Αν με ρωτούσατε πριν από μία εβδομάδα θα σας έλεγα ότι η κατάσταση είναι πολύ καλή δημοσιονομικά και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Η απόφαση όμως για το κλείσιμο της ΕΡΤ βάρυνε το κλίμα. Φαίνεται σήμερα πως τα μικροκομματικά παιχνίδια δημιουργούν πρόβλημα στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην πολιτική συνοχή και την αποδοχή του προγράμματος».

Επί της ουσίας του κλεισίματος της ΕΡΤ ανέφερε ότι κανένας υπουργός του Eurogroup δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση και όλοι ξαφνιάστηκαν, βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Δεν αμφισβητεί όμως το Eurogroup τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιλέξει αυτή τον τρόπο με τον οποίον θα κάνει τη μείωση του δημοσίου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ελληνικό μνημόνιο περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια τους στόχους μείωσης προσωπικού που έχουν τεθεί και αναγνώρισε το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου τομέα ως ένα από τα πρ��βλήματα που δημιούργησαν το μη βιώσιμο χρέος και το υψηλό έλλειμμα: «Η απασχόληση στο δημόσιο τα τελευταία χρόνια έκανε μετάσταση. Εχετε μία σειρά από επιλογές, ή να αυξήσετε την απόδοση των φορολογικών εσόδων ή να μειώσετε τις διάφορες δαπάνες ή να μειώσετε το μέγεθος του δημοσίου τομέα. Αν ο τελευταίος είναι υπέρογκος, τότε αυτή είναι η καλύτερη λύση. Ομως να ξέρετε ότι η μείωση του δημοσίου τομέα είναι προβληματική σε όλη την Ευρώπη. Είναι προβληματικό να βάζεις το δημόσιο να προσπαθεί να μειώσει τον εαυτό του. Είναι σαν να βάζεις τον σκύλο να φυλάει τα λουκάνικα. Πρέπει να το κάνετε με υπευθυνότητα και έξυπνα. Αν ρωτάτε εμένα, ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθεί η δημοσιονομική θέση μίας χώρας είναι η βελτίωση της φορολο��ικής διοίκησης, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και η αύξηση των φορολογικών εσόδων από νέα βάση, όχι αυξάνοντας τους συντελεστές στους ίδιους και τους ίδιους που ήδη πληρώνουν».

Ο ίδιος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο πως μεταξύ άλλων αύριο στο Eurogroup οι υπουργοί εκτός απροόπτου θα συναποφασίσουν τις βασικές αρχές της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα αυξήσουν την ωρίμανση του χρέους της Ιρλανδίας και θα απαντήσουν αρνητικά στον πρόεδρο Αναστασιάδη που ζήτησε αναθεώρηση του κυπριακού προγράμματος δύο μήνες μετά την υπογραφή του.

Βίντεο mega

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top