Πέντε χρόνια μετά ο Γιούνκερ σπάει τη σιωπή του και αποκαλύπτει το παρασκήνιο με τον Παπανδρέου

Αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει ο πρώην πρόεδρος του Eurorgoup

​Ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», o πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εκτίμησε πως η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 ,χαιρέτισε τ��ς προσπάθειες του ελληνικού λαού και αποκάλυψε πως η χώρα μας είχε φτάσει μια ανάσα από το GREXIT, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «αισχρή» λέξη!

«Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στα σενά��ια νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε να τηρηθεί στάση αναμονής θεωρώντας άκαιρη τη συζήτηση αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Ο κ.Γιούνκερ έκανε και ένα Flash back στο πως ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ενώ μίλησε και για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και για την πρόθεση του να αφήσει την... καρέκλα του προέδρου του Eurogroup που είχε τότε!

«Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν ο κίνδυνος πλησίαζε ξαφνικά, είτε λόγω εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων των άλλων που έδειχναν προς τα εκεί ή λόγω αντίδρασης των αγορών που υπεδείκ��υαν κάτι τέτοιο σαν λύση στην κρίση, εγώ πάντοτε αντιδρούσα έντονα (...) Εκεί ξεκαθάριζα ότι αν κάποιος προσπαθούσε - και το προσπάθησαν - ��α φέρει την Ελλάδα στον προθάλαμο της εξόδου, τότε θα υπέβαλα παραίτηση από πρόεδρος του Eurogroup» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Ποτέ δεν έκρυψα από τους Έλληνες συναδέλφους τότε ότι τα προβλήματα ξεκινούσαν να είναι πολύ σοβαρά» δήλωσε ο κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε «η κρίση των δανείων, η κατάρρευση της Lehman Brothers είναι γεγονότα, που έγιναν πολύ μακριά από την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα εμφανίστηκε στις αγορές και στους ουδέτερους παρατηρητές σαν το πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης και όλη η προσοχή των κερδοσκόπων έπεσε στην Ελλάδα» .

Ερωτώμενος για το αν η Ελλάδα καθυστέρησε να αντιδράσει στην κρίση και να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ο κ.Γιούνκερ υποστήριξε πως «η λήψη μέτρων νωρίτερα δεν θα είχ�� κανένα αποτέλεσμα στο ελληνικό κομμάτι της κρίσης», τονίζοντας πως η κρίση δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

«Το γενικότερο πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό» πρόσθεσε

Δείτε ένα απόσπασμα από το ΣΚΑΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top