Έρχεται το τέλος της τρόικας;

«Προφητικό» δημοσίευμα από την αυστριακή εφημερίδα Die Presse

​«Αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών: Έρχεται το τέλος της τρόικας;» διερωτάται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, με αφορμή τα στοιχεία που διέρρευσαν τις τελευταίες μέρες από πλευράς ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και τα σενάρια για νέο κούρεμα χρέους, που αποδίδονται σε πιέσεις του Ταμείου.

«Μόλις κόπασε ελάχιστα η αναστάτωση γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την προσοχή τραβούν τώρα οι ίδιοι οι 'διασώστες'. Η διάσημη – διαβόητη τρόικα (...) φαίνεται να βρίσκεται σε διαφωνία. Στο επίκεντρο όλων για άλλη μία φορά η Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα , εκτιμώντας πως ένα νέο κούρεμα που θα έπληττε τους επίσημους πιστωτές, δεν θα μπορούσε να τύχει αποδοχής από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τρεις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας

Όπως παρατηρεί σχολιάζοντας τα σενάρια νέου κουρέματος που τροφοδοτεί το ΔΝΤ, «γενικά η απόπειρα του ΔΝΤ μπορεί να αξιολογηθεί ως προβληματική. Από τη μία αντιβαίνει στην 'επίσημη' γραμμή περί 'αργής εξυγίανσης' της Ελλάδας. Από την άλλη, αυτή η μονομερής κίνηση του ΔΝΤ, αποτελεί νέα πρόκληση έναντι των Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ ανήκει μέχρι σήμερα στους πιο σφοδρούς επικριτές της συγκριτικά επιφυλακτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».

Σύμφωνα με την Die Presse, η νέα διαμάχη εντός της τρόικας αποτελεί μάλλον ένδειξη αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΔΝΤ. Όπως επισημαίνει, «με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και την ΕΚΤ, η Ευρώπη διαθέτει σήμερα τους δικούς της θεσμούς. Η σημασία του ΔΝΤ περιορίζεται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top