Όνειρο ήταν και πέρασε το success story: Στο 5,6% η ύφεση το α’ τρίμηνο του 2013!

Μεγαλύτερη των προβλέψεων (5,3%) – Βουτιά για εισαγωγές και εξαγωγές

Πρώτη ανάρτηση: 6/7/2013 - 13.10

Όνειρο ήταν και... πέρασε το (περίφημο) success story της Ελλάδας! Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Ύφεση 5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013!

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, αναθεώρησε προς το χειρότερο τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση 5,3% το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν συρρικνώθηκε (σε τρέχουσες τιμές) στα 41,888 δισ. ευρώ, χαμηλότερα και από το α΄ τρίμηνο του 2005 (44,206 δισ. ευρώ)!

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι βασικοί λόγοι για τη νέα πτώση του ΑΕΠ είναι η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης (8,7% μειώθηκε η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών) και των επενδύσεων (11,4%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση κατά 22,9% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση του ΑΕΠ.

Τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι εξαγωγές, πάντως, βρέθηκαν στα... Τάρταρα! Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν μείωση 2,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,9% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 12,4%). Ενώ, μείωση 7,8% παρουσίασ��ν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 17,8%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top