Γρίφος για δυνατούς λύτες: 33 Κριτήρια θα καθορίζουν το ύψος του φόρου ακινήτων!

Κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλή αντικειμενική – Αναλυτικά παραδείγματα

Γρίφος για δυνατούς λύτες: 33 Κριτήρια θα καθορίζουν το ύψος του φόρου ακινήτων!

Ούτε 1, ούτε 2…. αλλά 33 θα είναι τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος του φόρου ακινήτων το οποίο θα επιβάλλεται σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό με τις εξαιρέσεις να ψαλιδίζονται δραστικά.

Όπως σας έχουμε αναφέρει. η φορολόγηση στα εντός σχεδίου οικόπεδα και ακίνητα ανά τετραγωνικό θα διαμορφωθεί από 1,8 έως 32 ευρώ , ενώ για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις ο φόρος θα υπολογιστεί με το στρέμμα ξεκινώντας από 1 ευρώ το στρέμμα και φθάνοντας έως και τα 60 ευρώ για ακίνητα-φιλέτα!

Η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλή αντικειμενική αξία (έως 150.000 ευρώ), ενώ χαμένοι βγαίνουν οι κάτοικοι εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων και οικοπέδων, οι φορολογούμενοι που έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους και αυθαίρετα καθώς και όσοι έκαναν διακοπή ηλεκτροδότησης και απέφυγαν το «χαράτσι».

Παραδείγματα

Τα παρακάτω παραδείγματα από το Έθνος δίνουν μια πρώτη γεύση για τον νέο φόρο ακινήτων που θα ωφελήσει τα σπίτια με χαμηλές αντικειμενικές:

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. παλαιότητας 25 ετών στο Περιστέρι θα κληθεί να πληρώσει για τον νέο ενιαίο φόρο 150 ευρώ, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς έχει επιβάρυνση 380 ευρώ. Δηλαδή, θα καταβάλει 230 ευρώ λιγότερα.

• Για κατοικία 100 τ.μ. 10ετίας στα Λιόσια ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 460 ευρώ, ενώ το 2014 θα περιοριστεί στα 260 ευρώ και συνεπώς θα μειωθεί κατά 200 ευρώ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 450 ευρώ, ενώ σήμερα ο φόρος διαμορφώνεται στα 690 ευρώ (μείωση 240 ευρώ).

• Στην Αγία Παρασκευή ή τη Γλυφάδα, ��ιαμέρισμα 100 τ.μ. παλαιότητας 10 ετών φορολογείται σήμερα με το ποσό των 920 ευρώ ενώ από το 2014 η επιβάρυνση θα μειωθεί στα 650 ευρώ (ελάφρυνση 270 ευρώ).

• Φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων και ηλικίας 26 ετών στην Κυψέλη καταβάλλει σήμερα «χαράτσι» που κυμαίνεται στα 350 ευρώ, ενώ με τον νέο φόρο ακινήτων θα καταβάλει 90 ευρώ. Δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 260 ευρώ.

Στον αντίποδα, επιβαρύνσεις θα προκύψουν για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια, καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ακίνητα τα οποία μάλιστα δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα, αλλά και οι αγρότες παρότι γι’ αυτούς θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Την ίδια ώρα, φορολογούμενοι που τακτοποίησαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Π.χ. διαμέρισμα που στα συμβόλαιο αναφέρεται ως χώρος κατοικίας με 80 τ.μ. και έχει βοηθητικούς χώρους 40 τ.μ. που τακτοποιήθηκαν, θα φορολογηθεί για το σύνολο των επιφανειών, δηλαδή 120 τ.μ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top