Πρόταση για φόρο-«φωτιά» στα ακίνητα: ευρώ και τετραγωνικό!

Φόρος για όλα τα αγροτεμάχια από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες

Πρόταση για φόρο-«φωτιά» στα ακίνητα: ευρώ και τετραγωνικό!
Πρόταση για φόρους-«φωτιά» με διερυμένο χαράτσι σε κάθε ακίνητο χωριστά (και όχι συνολικά για την περιουσία τους όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, όπως φάνηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δηλαδή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Α. Παναγόπουλου και Α. Βεσυρόπουλου, του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη και Α. Μακρυπίδη και της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη.

Σύμφωνα με την πρόταση:

-Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τον φόρο, αλλά θα προβλέπεται μικρή επιβάρυνση για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και επιβάρυνση των πιο προνομιούχων ακινήτων.

- Για παράδειγμα, οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα πληρώνουν και αυτοί έστω και 1 ευρώ το στρέμμα φόρο, ο οποίος όμως θα κλιμακώνεται και θα προσαυξάνεται με βάση 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας του, όπως είναι η γεωγραφική θέση, το αν είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο, η απόσταση από τη θάλασσα, ενώ μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία (τουριστικές περιοχές κ.λπ.).

-Στα αστικά ακίνητα ο φόρος θα επιβάλλεται από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει θάλασσα κ.ά.

Η λογική που πρυτάνευσε σύμφωνα με πληροφορίες είναι να μην υπάρξουν εξαιρέσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι με την πρόταση για φόρο από το πρώτο τετραγωνικό θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.
Ήδη το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρονται να επιμένουν να ισχύσει για όλα τα αστικά ακίνητα αφορολόγητο ποσό αλλά και να εξαιρεθούν οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ενώ με την τελευταία πρόταση συμφώνησαν και βουλευτές που εκπροσώπησαν τη ΝΔ στη σύσκεψη.



​​​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top