«Κλειδώνει» η φορολογία για τα ακίνητα: Επί τάπητος η πρόταση του ΥΠΟΙΚ

Δύο τα σενάρια: Με αφορολόγητο και χωρίς αφορολόγητο

Αυξομειώσεις στους φόρους ανάλογα με τη έκταση, το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου φέρνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση.

Η πρόταση προβλέπει ελαφρύνσεις σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ για όσους έχουν μόνο πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως και 200.000 ευρώ σε περιοχές εντός σχεδίου, ενώ το φορολογικό βάρος μεταφέρεται στις πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται κυρίως σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, στους μεγαλοκτηματίες και κατασκευαστές με αδιάθετα διαμερίσματα καθώς και στους ιδιοκτήτες με κενά εμπορικά ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται.

Την ίδια ώρα, αισθητά υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι έχουν στη κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας και παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Κυκλάδες και αλλού ο στρεμματικός φόρος για του χρόνου θα ξεπερνά ακόμη και τα 70 ευρώ.

Πάντως, το αρχικό σενάριο προέβλεπε μεσοσταθμικό φόρο 10-13 ευρώ ανά στρέμμα και για ακίνητα «φιλέτα» θα έφθανε και τα 40 με 50 ευρώ. Ωστόσο, η εξαίρεση δεν ισχύει για όλες τις εκτάσεις που έχουν στην κατοχή τους οι αγρότες. Έτσι δεν θα υπάρξει απαλλαγή για αγρότες που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια ή οικόπεδα εκτός σχεδίου τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες.

Δυο τα σενάρια: Με αφορολόγητο και μη

Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών: με και χωρίς αφορολόγητο. Ειδικότερα:

- Ή ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ αλλά μόνο για την πρώτη κατοικία και με έως 8 συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 0,2% μέχρι και 2%.

- Ή φορολόγηση από πρώτο ευρώ της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου αλλά με χαμηλότερους κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1% έως και το 1 ή 1,5%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top