Δημιουργείται ειδικό σώμα με υπερεξουσίες για τη διαφθορά στο Δημόσιο

Στο στόχαστρο υπάλληλοι και διευθυντές ΣΔΟΕ και σώματα Ελέγχου

Δημιουργείται ειδικό σώμα με υπερεξουσίες για τη διαφθορά στο Δημόσιο

Στη δημιουργία ενός «ενιαίου και ισχυρού ελεγκτικού φορέα» με υπερεξουσίες στις οποίες εμπίπτει μεταξύ άλλων ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και των διευθυντών του ΣΔΟΕ, αλλά και όλων των Σωμάτων Ελέγχου του Δημοσίου στοχεύει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με αντικειμενικό στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, ήδη έχει καταρτισθεί και αναμένεται προσεχώς να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «δημιουργείται μια ισχυρή Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Ελέγχου, η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικό όργανο ή διοικητική αρχή» και έχει στόχο «να συμβάλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα».

Της αρχής θα προΐσταται ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, που θα επιλέγεται από το υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι αρμοδιότητες της νέας αρχής

• Να διενεργεί ή να διατάσσει τη διενέργεια ελέγχων, προκαταρκτικών ερευνών ή ένορκων διοικητικών εξετάσεων.

• Να συνεργάζεται με τις εισαγγελικές αρχές.

• Να ζητεί την έναρξη ή την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας, να διατάσσει τη λήψη διοικητικών μέτρων και να παρακολουθεί την εξέλιξή τους.

• Να διενεργεί έκτακτο έλεγχο «πόθεν έσχες» των λειτουργών, οργάνων και υπαλλήλων των φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

• Να διεξάγει τακτικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» όλων των μελών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου της αρμοδιότητάς της, όλων των προϊσταμένων διευθύνσεων και υποδιευθύνσεων του ΣΔΟΕ και όλων των προϊσταμένων και υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που ασκούν ελέγχους.

• Να αίρει το φορολογικό, χρηματιστηριακό και τραπεζικό απόρρητο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top