Χαράτσι… light: Μειωμένο έως 91% υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις!

Ποιους αφορά, τι γίνεται με οικόπεδα και αγροτεμάχια - Παραδείγματα

Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων από το 2014, με αυξομειώσεις στους φόρους ανάλογα με την έκταση, το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου, φέρνει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Το σχέδιο για το νέο καθεστώς φορολογίας προβλέπει ελαφρύνσεις μέχρι και 91% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ για όσους έχουν μόνο κατοικία χαμηλής και μεσαίας αξίας της τάξεω�� των 150.000-200.000 ευρώ σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης.

Αντίθετα το φορολογικό βάρος μεταφέρεται στις πολυτελείς και μεγάλες κατοικίες που βρίσκονται κυρίως σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχές, στους μεγαλοκτηματίες και κατασκευαστές με αδιάθετα διαμερίσματα καθώς και στους ιδιοκτήτες με κενά εμπορικά ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται.

Αισθητά υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικές, παραθαλάσσιες και εμπορικές περιοχές. Στα συγκεκριμένα ακίνητα μόνο για το 2014 θα επιβληθεί κατ’ αποκοπή φόρος που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπερνά και τα 60 ευρώ το στρέμμα, ενώ πό το 2015 με την επέκταση και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών η φορολόγηση θα γίνει με βάση κλιμακωτούς συντελεστές.

Στα ακίνητα των επιχειρήσεων δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα έχει 4 συντελεστές (0,1%, 0,2%, 03% και 0,6%). Για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κλπ.) καθώς και για την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας και των νομικών προσώπων που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς οι συντελεστές θα είναι χαμηλότεροι.

Παράδειγμα

Με το νέο φορολογικό καθεστώς θα υπάρξει δραστική μείωση του φόρου συγκριτικά με το έκτακτο τέλος των ακινήτων για κατοικίες σε περιοχές χαμηλές ή μεσαίας αξίας.

Για παράδειγμα, κατοικία 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ ��ο τ.μ. επιβαρύνεται σήμερα με «χαράτσι» ύψους 575 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς ο φόρος θα είναι 150 ευρώ. Η ελάφρυνση που προκύπτει είναι 425 ευρώ ή 71%.

Για κατοικία σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.100 τ.μ. το «χαράτσι» είναι 575 ευρώ και ο νέος φόρος 70 ευρώ (μείωση 505 ευρώ ή 91%), ενώ για κατοικία με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 475 ευρώ και θα πέσει στα 110 ευρώ (μείωση 465 ευρώ ή 81%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top