Συναγερμός στην Ευρώπη για την ανεργία των νέων

Πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 27 Ιουνίου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από τα όλο και αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας στους νέους, με το φαινόμενο να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και να απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ακόμα και η Γερμανία έχει πλέον αρχίσει να ανησυχεί, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνεται και αυτή στις χώρες που αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ανακόψουν την ανεργία.

Στόχος το επόμενο διάστημα είναι η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στην άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τον περιορισμό της λιτότητας και την ανάπτυξη.

Το θέμα της ανεργίας θα είναι πρώτο και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί 27 – 28 Ιουνίου, ενώ στις 3 Ιουλίου η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας των 27 κρατών μελών της Ε.Ε, σε μια προσπάθεια δρομολόγησης συγκεκριμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μέχρι το τέλος του 2013 προβλέπεται ότι θα αποδεσμευθούν περίπου 6 δις. ευρώ για δράσεις κατά της ανεργίας και είναι επιτακτική η άμεση αξιοποίησή τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χ. Β. Ρομπάι την Παρασκευή από τη Ρώμη περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου, ώστε να κινητοποιηθούν οι εθνικές αρχές και οι κοινοτικοί θεσμοί, για να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος που είναι η προσφορά σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών ποιοτικής πρότασης εργασίας, εκπαίδευση, κατάρτιση μέσα σε τέσσερις μήνες αφότου πάρει το πτυχίο του ή χάσει τη δουλειά του.

Επίσης θα μέχρι το τέλος του 2013 θα διαμορφωθεί μία ακόμα δράση που αφορά το «Ποιοτικό Πλαίσιο Επαγγελματικής Μαθητείας» που έχει στόχο την εξασφάλιση σε συνεννόηση με κοινωνικούς εταίρους ότι θα προσφέρεται στους νέους υψηλού επιπέδου επαγγελματική εμπειρία υπό συν��ήκες ασφάλειας και με εγγυήσεις ώστε να μην αντιμετωπίζονται από τις επιχειρήσεις σαν φθηνό εργατικό δυναμικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top