Μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο με "ηλεκτρονική ταυτότητα"

Ποιες είναι οι προθεσμίες που δίνονται

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Μόνο με ηλεκτρονική ταυτότητα θα γίνονται από εδώ και πέρα οι μεταβιβάσεις των ακινήτων. Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που έδωσε την Παρασκευή σε διαβούλευση ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης καμία μεταβίβαση και δικαιοπραξία γενικότερα επί ακινήτων δεν θα μπορεί να γίνεται εάν δεν έχει συμπληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.


Το νέο αυτό καθεστώς θα ισχύσει αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος για την ταυτότητα κτιρίου, που τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους και φυσικά μετά την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση δίνει προθεσμία από 5 μέχρι 10 χρόνια για τη συμπλήρωση της ταυτότητας, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τα επαγγελματικά και δημόσια κτίρια, ενώ για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως γκαράζ και αποθήκες, η προθεσμία ορίζεται σε 15 χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση τα κτίρια θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετα και θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις περί αυθαιρέτων.

Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Για τα νέα κτίρια με άδεια δόμησης μετά την 1/3/2012 προβλέπεται ο σχεδιασμός, η έκδοση άδειας, η συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου, η κατασκευή, ο τελικός έλεγχος από ελεγκτή δόμησης, το πιστοποιητικό πληρότητας ταυτότητας κτιρίου και τέλος η ηλεκτροδότησή του.

Για τα κτίρια προ της 1/3/2012 θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση και στη συνέχεια θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός 5ετίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top