Όταν διαβάσεις τι «βλέπει» η ΤτΕ για την ελληνική οικονομία θα κάνεις τα μπάνια σου πιο ήσυχος!

«Πολεμήστε τη φοροδιαφυγή-ΟΧΙ άλλα μέτρα» λέει ο Γ.Προβόπουλος

Όταν διαβάσεις τι «βλέπει» η ΤτΕ για την ελληνική οικονομία θα κάνεις τα μπάνια σου πιο ήσυχος!

​Η νέα έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνει καλά και κακά νέα… Ας αρχίσουμε όμως από τα ευχάριστα μπας και σκάσει λίγο το χειλάκι μας!

Στην ετήσια Έκθεση της για τη Νομισματική Πολιτική, η ΤτΕ εκτιμά πως η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2015, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει σύντομα και συγκεκριμέ��α από το 2014!!! Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα ανακτήσουμε την χαμένη ανταγωνιστικότητα της περιόδου 2001-2009.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έχουν ενισχυθεί οι ενδείξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν τα…. «αγκάθια».

Ο κεντρικός τραπεζίτης ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη ύφεση και την ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι μόνο με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης θα μπορέσει να επέλθει ανάκαμψη !

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει με ρυθμό κοντά στο 4,6% φέτος και η ανεργία να σταθεροποιηθεί γύρω στο 28%. Επίσης τα προβλήματα των τραπεζών θα εξακολουθούν να υπάρχουν και τους επόμενους μήνες !

Τι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει:

Στην έκθεση που καταθέτει σήμερα Τετάρτη στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος προτείνεται η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολόγησης κατηγοριών φορολογουμένων που έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν πρόσθετα μέτρα και να υπάρξει ουσιαστική αξιοποίηση της δυνατότητας νέων προσλήψεων που δίνει η πρόσφατη απόφαση για την αντικατάσταση 15.000 υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν μέχρι το 2014.

Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα και ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανεργία μεταξύ άλλων και με την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας.

Θα πρέπει να ενισχυθεί σε βραχυχρόνια βάση η ρευστότητα με την ταχύτερη προώθηση πολιτικών που αφορούν: (α) την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και (β) την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και την επανεκκίνηση των έργων υποδομών.

Τέλος η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων μέσω ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, καθίστανται επιτακτικά αναγκαίες.

Βίντεο mega

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top