Παρελθόν οι καμαριέρες, τώρα κυνηγά μόνο τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντομινίκ!

"Η Ευρώπη οδηγείται σε αναταραχή και πολιτικοί κάθονται...."

Περίπου δύο χρόνια μετά τα «παρατράγουδα» που είχε με την καμαριέρα στο ξενοδοχείο Sofitel, ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, εκμεταλλευόμενος ίσως τα δικαστικά τρεχάματα της Λαγκάρντ κάνει δυναμικό come back στην…. πολιτική σκηνή τη�� ευρωζώνης!!!

Ο κ.Στρος Καν, μιλώντας την Πέμπτη στο Παγκόσμιο Συνέδριο κατά της Κρίσης που διεξάγεται το διήμερο 23-24 Μαΐου στην Αστάνα του Καζακστάν, στο πλαίσιο του Astana Economic Forum, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το μέλλον της ευρωζώνης, προβλέποντας κοινωνικές αναταραχές και προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Μιλώντας σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι και ο κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος κ. Χρ. Πισαρίδης, υποστήριξε ότι «η ευρωζώνη δεν διαθέτει ούτε το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό ούτε τις δομές για να ξεπεράσει την κρίση».

«Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι το χρέος αλλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες οι ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν διαχειριστεί την κρίση δεν θέλουν να αναλάβουν φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο κ.Στρος Καν κατηγόρησε τους ευρωπαίους ηγέτες για ολιγωρία και καθυστέρηση στη λήψη μέτρων .

«Στην πολιτική όμως» τόνισε «πρέπει να παίρνεις ρίσκο. Μπορεί να κερδίσεις αλλά μπορεί και να χάσεις. Δεν μπορεί όμως να περιμένεις να εμφανιστεί μια λύση από μόνη της».

Αυτό που ανησυχεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν είναι ότι στην παρούσα φάση είναι ακόμη δυσκολότερο για τους ευρωπαίους πολιτικούς να κάνουν αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια, δηλαδή να παραδώσουν εξουσία σε ένα κεντρικό όργανο που θα αναλάβει να συντονίσει την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την τραπεζική ένωση, για την οποία, όπως είπε, «υπάρχουν μόνο λόγια και στην πράξη δεν γίνεται τίποτα».

«Η Γερμανία και άλλες χώρες δεν θέλουν να προχωρήσει για εθνικιστικούς λόγους. Οι πολιτικοί αρχηγοί πάντα ήταν απρόθυμοι να παραδώσουν εξουσία στις Βρυξέλλες. Και σήμερα είναι πιο δύσκολο από ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο» ανέφερε και τόνισε ότι «χωρίς ισχυρή κεντρική εξουσία η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της». Ως εκ τούτου εκτιμά ότι «η ευρωζώνη θα σέρνεται με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, κάτι ��ου θα φέρει κοινωνικές αναταραχές και θα έχει επιπτώσεις στη δημοκρατία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top