Φύλαγε τα ευρώ σου να χεις τα μισά:Δες ποιες καταθέσεις κουρεύονται!!!!!

Τι αποφάσισε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

​Το «πράσινο φως» για το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε μελλοντικές διασώσεις-εκκαθαρίσεις τραπεζών «άναψε» το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της κοινοτικής οδηγίας για τις τραπεζικές διασώσεις «εκ των έσω» (bail-in) που θα υιοθετήσει όπως όλα δείχνουν το κυπριακό μοντέλο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή, οι μεγαλοκαταθέτες θα μπορούν να υποστούν ζημίες αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί οι υπόλοιπες πηγές άντλησης κεφαλαίων, δηλαδή οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα το ECOFIN συμφώνησε επί της αρχής ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορούν να «κουρευτούν» στο μέλλον, αλλά ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία επιδιώκουν περιθώριο ελιγμών για τους χειρισμούς κατά τις μελλοντικές διασώσεις κι όχι ένα «άκαμπτο», αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο.

Το σχέδιο της Ευρωβουλής προβλέπει ακόμη τη�� δημιουργία εθνικών ταμείων για τη εκκαθάριση τραπεζών που θα βασίζονται σε συνεισφορές των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το σχέδιο για την τραπεζική ένωση προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για τον σκοπό αυτό και η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση τους επόμενους μήνες, θα πρέπει ωστόσο να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Γερμανίας που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο προωθεί μια light αλλαγή των Συνθηκών με διαδικασίες-εξπρές, όπως συνέβη στην περίπτωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top