Ε-ΦΑΠΑ-Ξ το λέει και το όνομα του! Δες τι χαστούκια θα φάμε με τις νέες αλλαγές!

Μέχρι και η εφορία θα μας το αρπάζει με το έτσι θέλω!

​Νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο στα εφάπαξ από το 2014 θα επιβάλει η κυβέρνηση, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων. Σημειώνεται πως τα εφάπαξ έχουν ήδη μειωθεί από 2% έως και 83% ανά ταμείο!!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα περικοπή αφορά όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/14 και το σύνολο των ασφαλισμένων (σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε Ταμείου. Η επικείμενη περικοπή μάλιστα έχει προκαλέσει κύ��α φυγής στη σύνταξη από τους ασφαλισμένους, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη του έτους.

Παράλληλα, αλλάζει και ο υπολογισμός του εφάπαξ, καθώς -τα βοηθήματα που θα πληρώνονται κατά την συνταξιοδότηση από τον επόμενο χρόνο θα αποτελούν τη "συσσωρευμένη αξία" των εισφορών τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα έχουν καταβάλει, αντί των «κλειδωμένων»-προκαθορισμένων ποσών που καταβάλλονται σήμερα.Θα λαμβ��νονται δηλαδή υπόψη στον υπολογισμό τους και άλλες παράμετροι όπως η οικονομική κατάσταση των Ταμείων, ο αριθμός των υπόλοιπων ασφαλισμένων που τα «αιμοδοτούν», δίνοντας στο τέλος ένα «πλασματικό ποσοστό επιστροφής», το οποίο κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακαθορίζεται βάσει «συντελεστή βιωσιμότητας».

Πάντως ο νέος τύπος υπολογισμού του βοηθήματος είναι δύσκολο να προχωρήσει αφού οι διαδικασίες για τις ατομικές μερίδες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του καθώς απαι��είται η συνεργασία πολλών υπηρεσιών για να βρεθεί η ασφαλιστική ιστορία του κάθε υπαλλήλου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστούν δυο ταχύτητες στο καταβαλλόμενο εφάπαξ. Δηλαδή τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 θα υπολογιστούν με το παλαιό σύστημα που είναι ακόμα σε ισχύ και τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014 με το νέο σύστημα που θα σχεδιαστεί.

Η Εφορία κρατάει το εφάπαξ για χρέη στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, νέο «πακέτο» περιμένει τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς ακόμα και αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή αν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό» η Εφορία θα έχει πλέον το δικαίωμα να τους παρακρατήσει έως και το μισό, δηλαδή το 50% του βοηθήματος!!!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλέτες που θα προσέρχονται στις ΔΟΥ για να λάβουν φορολογική ενημερότητα θα μαθαίνουν τα δυσάρεστα, αφού οι Εφορίες με τις «ευλογίες» του ΥΠΟΙΚ θα μπορούν να παρακρατήσουν από το εφάπαξ ακόμα και το σύνολο της οφειλής. Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν διαταγή πληρωμής προς τον ασφαλιστικό φορέα για παρακράτηση ολόκληρης της οφειλής για βοήθημα.

Ήδη τα ειδοποιητήρια-κατασχετήρια προς τα ασφαλιστικά ταμεία για δικαιούχους του εφάπαξ πέφτουν βροχή.

Νωρίτερα πάντως είχαν ξεκινήσει οι προειδοποιήσεις, οι οποίες είχαν σταλεί μέσω email, με την Εφορία να καλεί τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα ενημέρωνε τον φορολογούμενο για τις κυρώσεις, οι οποίες ήταν:

-Προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης

-Τη μη χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας

-Τη λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων (κατάσχεση μισθού, ακινήτων)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top