Έλα να προπονούμαστε στις σκηνές! «Στο θεό» θα φτάσουν οι αντικειμενικές!

Διαβάστε αναλυτικά τι ζητούν οι δανειστές!

Τι και αν στόχος και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων;;!!! Όταν έχεις την τρόικα πάνω από το κεφάλι σου δεν μπορείς να κάνεις και πολλά … Έτσι, μετά από εντολή Τόμσεν και ΕΕ θα υπάρξουν αυξήσεις κατά μέσο όρο 20% στις τιμές των περισσοτέρων ακινήτων προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στα δημόσια έσοδα από τις υπό εξέταση μειώσεις φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, μέσω της αναμόρφωσης της φορολογίας κεφαλαίου!!

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών όμως συνεπάγεται αύξηση της αξίας επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος και κατά προέκταση αύξηση της φορολογίας! Από τη μία δηλαδή σκέφτονται μειώσεις στο φόρο μεταβίβασης και στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου ακινήτου και από την άλλη... οι δανειστές μας «τσεκουρώνουν» αυξάνοντας τις αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007,πιέζοντας για μεγάλες αυξήσεις ακόμη και στα εκτός σχεδίου ακίνητα, επ��καλούμενοι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τιμές που είχαν διαμορφωθεί πριν από αρκετά χρόνια εξακολουθούν να βρίσκονται πάρα πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τις πραγματικές, ειδικά στις παραθαλάσσιες και γενικότερα τουριστικά περιοχές της χώρας. «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι» με λίγα λόγια!

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο προκύπτει ότι, στις περιοχές όπου και σήμερα οι αντικειμενικές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αγοραίες, θα υπάρξουν αυξήσεις που μπορεί να φθάσουν και το 40%, ενώ μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα! Στις περιοχές όπου η μείωση της ζήτησης «��ύθισε» τις τιμές της αγοράς και κάτω από τις αντικειμενικές αξίες την τελευταία τριετία θα υπάρξουν μειώσεις τιμών, οι οποίες βέβαια θα καλυφθούν από τις ανωτέρω αυξήσεις.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποτελέσουν, πάντως, τη βάση για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014, με στόχο την είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία. Το σχέδιο νόμου, στο οποίο θα περιληφθούν οι διατάξεις για τον ενιαίο φόρο, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την τρόικα και την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου και, ως εκ τούτου, αναμένεται να ανοίξει κ��ι πάλι η συζήτηση για το εάν και σε ποιο ύψος θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο, από το οποίο, φυσικά, θα εξαρτηθούν και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

Η μνημονιακή, πάντως, δέσμευση είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επικαιροποιεί συνεχώς τις αντικειμενικές αξίες, ούτως ώστε να είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές τιμές.

Τέλος, για να καλυφθούν τα «κενά» στις εισπράξεις από τις αλλαγές που σχεδιάζονται, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν, επίσης τα εξής:

- Να μειωθεί το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

- Να μειωθεί και το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Οι συντελεστές αναμένεται να μειωθούν ανάλογα με τη μείωση που θα ισχύσει γι’ αυτούς που εφαρμόζονται στις αγοραπωλησίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top