Εκτός από τους μαθητές, έκθεση έγραψε και η Κομισιόν!

Με θέμα:τα «αγκάθια» του ελληνικού προγράμματος, η ανάπτυξη και τα νέα μέτρα

​Ύφεση 4,2% για το τέλος του 2013 με μετάβαση σε ήπια ανάπτυξη το 2014 (0,6%) προβλέπει στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζοντας μας το επόμενο ραντεβού μας με την τρόικα το Σεπτέμβριο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015-2016.

Η έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα αν και αποδίδει τα εύσημα σε μια σειρά από θέμ��τα (κάλυψη δημοσιονομικών στόχων 2013-2014, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, πρόοδο στην ανακεφαλαιοποίηση, ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επιστροφή καταθέσεων ), βάζει «αστερίσκους" σε άλλα ζητώντας επιτάχυνση σε κρίσιμους τομείς.

Η Κομισιόν, προειδοποιεί πως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η καθυστερημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά και να καταστεί αποτελεσματική η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες οι προοπτικές για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας μετά το 2014, καθώς θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015 -2016.

Σύμφωνα με την Κομισιόν απαιτείται επιτά��υνση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να επισπευστεί η μετακύλιση της εξοικονόμησης κόστους στις τιμές. Επίσης η Επιτροπή «βλέπει» πως η προσαρμογή των τιμών είναι ακόμη ανεπαρκής.

Αν και υπάρχουν μερικά στοιχεία ότι το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος έχει ξεκινήσει να περνάει και στις τιμές, μια σημαντικά πιο ισχυρή προσαρμογή στις τιμές από ό,τι έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, θα βοηθούσε να συγκρατηθεί η πτώση στο διαθέσιμο εισόδημα και να ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Αυτό επισημαίνει την ανάγκη για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Βίντεο star

ΦΩΤΟ:www.skitso.biz

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top