«Ιερές και απαραβίαστες» οι καταθέσεις ΜΟΝΟ μέχρι 100.000 ευρώ. Από ‘κει και πέρα;

Τι συζήτησαν οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ – Ιεράρχηση ζημιών για τράπεζες που κλείνουν

«Ιερές και απαραβίαστες» χαρακτήρισε στη συνέντευξη Tύπου μετά το Ecofin ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.

Το Ecofin επιβεβαίωσε την απόλυτη προστασία για τους καταθέτες μέχρι το εγγυημένο όριο των 100.000 ευρώ, ωστόσο άφησε στο «κενό» τις καταθέσεις άνω του συγκεκριμένου ορίου.

Όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, οι καταθέτες με καταθέσεις ως 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα η οποία πτωχεύει, εκκαθαρίζεται και κλείνει θα λαμβάνουν όλα τα χρήματά τους πίσω.

Οι υπόλοιπ��ι όμως; Η πρόταση ήταν να θεσπιστεί ένα ευνοϊκό καθεστώς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπουν κανόνες για μελλοντικές διαδικασίες εκκαθάρισης και κλεισίματος τραπεζών, οι οποίοι θα ορίζουν και την ιεράρχηση των ζημιών.

Όπως ξεκαθάρισε και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ οι μεγαλοκαταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) θα πρέπει να είναι οι τελευταίοι μεταξύ αυτών στους οποίους θα επιβάλλονται ζημιές, με πρώτους τους ιδιοκτή��ες και τους πιστωτές των τραπεζών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top