Δείτε τι κάνει η Κομισιόν για να μην ξαναπαιχτεί το θρίλερ της Κύπρου με τις κλειστές τράπεζες!

Τι λένε Στουρνάρας, Σόιμπλε και ...Γαλλία για την ασφάλιση των καταθέσεων

​Η Κομισιόν θα προτείνει τροποποίηση των οδηγιών της, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των καταθετών σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας μεταδίδεται ότι επιθυμεί: οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες να είναι οι τελευταίοι που θα συμμετέχουν σε bail-in.

Αντίθετα ο Γερμανός ομόλογός του Β.Σόιμπλε μεταδίδεται ότι επιθυμεί: οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες να υφίστανται bail-in

Οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες σήμερα προστατεύουν τις αποταμιεύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα έως το ποσό των 100.000 ευρώ δεν είναι επαρκείς, εξηγεί η εφημερίδα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει λάβει γνώση σχετικού εγγράφου της Κομισιόν.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι «εάν οι κάτοχοι μεγάλων λογαριασμών φοβούνται κατάσχεση σε περίπτωση κρίσης στην τράπεζά τους, θα εφορμήσουν στα γκισέ για να αποσύρουν τα χρήματά τους» κι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα μιας χώρας.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ μιας «προτίμησης» για το σύνολο των αποταμιευτών, ώστε να είναι μειωμένη η έκθεσή τους σε ζημίες σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας και να βρίσκονται σε καλύτερη θέση απ' ό,τι οι βασικοί πιστωτές ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Το θέμα αυτό επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που κάνει λόγο για έναν «έντονο διάλογο» επ' αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αντιτίθενται στην πλήρη προστασία των αποταμιεύσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΦΩΤΟ:beforeitsnews.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top