Eurogroup: Μας έδωσαν τα εύσημα και τις δόσεις, αλλά μας ξαναστέλνουν και την τρόικα!

"Είναι νωρίς να μιλάμε για νέα μέτρα" τόνισε ο Ο.Ρεν

Eurogroup:  Μας έδωσαν τα εύσημα και τις δόσεις, αλλά μας ξαναστέλνουν και την τρόικα!

Σε δύο δόσεις θα γίνει η εκταμίευση των 7,5 δις στη χώρα μας για τα οποία χτες έδωσε το πράσινο φως το Eurogroup. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ η πρώτη δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το Euro Working Group (EWG) και το Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) μέσα στις επόμενες ημέρες "μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων".

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα γίνει τον Ιούνιο του 2013 και θα συνδέεται με την επίτευξη των ορόσηµων του μνημονίου όπως έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές αρχές με την τρόικα.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Eurogroup σημειώνει "με ικανοποίηση" ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει "περαιτέρω σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

Tο Eurogroup "επαινεί τις αρχές για τη συνεχιζόμενη και ισχυρή δέσμευση τους στο πρόγραμμα προσαρμογής και επαναλαμβάνει την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες".

Την ίδια στιγμή το Eurogroup επισημαίνει ότι το οικονομικό outlook παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο από την προηγούμενη αξιολόγηση, με συνεχιζόμενη προοπτική για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην ανακοίνωση τους σημειώνουν παράλληλα ότι η δημοσιονομική επίδοση του 2012 ήταν συμβατή με τους στόχους του προγράμματος και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί το 2013 και το 2014.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει "καλή πρόοδο" στην εφαρμογή των απαιτούμενων προαπαιτούμενων δράσεων για την επόμενη εκταμίευση.

Σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζει τα σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της οργάνωσης και αποτελεσματικότητας του μηχανισμού για τη διαχείριση των φορολογικών εσόδων το οποίο σε συνδυασμό με την ευρύτερη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και τις τρέχουσες ενέργειες για την ενίσχυση των φορολογικών διαδικασιών αναμένεται να βελτιώσουν τη συλλογή των εσόδων.

"Θα χρειαστεί ισχυρή αποφασιστικότητα για τη δημιουργία της νέας οργανωτικής δομής και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής", σημειώνουν και προσθέτουν: "Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή της προσαρμογής και να υποστηρίξει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων".

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος . Σημειώνει ωστόσο ότι "απαιτείται περαιτέρω εργασία για να εφαρμοστεί πλήρως το σύνολο των προαπαιτούμενων".

Ρεν: Μη βιάζεστε για νέα μέτρα

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα για το διάστημα 2015.2016, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το διάστημα 2015-2016, ο κ.Ρεν τόνισε "μην παίρνετε το αρνητικό σενάριο ως βασικό σενάριο, υπάρχει πιθανότητα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να είναι μεγαλύτερη".

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι "μόλις ολοκληρώσαμε μια αποστολή αξιολόγησης (review mission) στην Ελλάδα", προσθέτοντας πως "τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η επόμενη αποστολή αξιολόγησης" χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει κάποια ακριβή ημερομηνία.

Βίντεο star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top