Οδηγίες προς… ασφαλισμένους δίνει ο ΟΑΕΕ!

Δείτε τι αλλάζει για την κατάταξη σε κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία

Οδηγίες προς… ασφαλισμένους δίνει ο ΟΑΕΕ!

​Οδηγίες προς τους ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, δίνει η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών προκειμένου να κάνουν χρήση της νέας υπουργικής απόφασης για κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν στην έκθεσή της κάνει λόγο για κυβερνητική δέσμευση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2014, η δραματική υστέρηση των εσόδων του ταμείου, οδήγησε την διοίκηση, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην επαναδιατύπωση της απόφασης για κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Μάλιστα, με εγκύκλιό της η διοίκηση του ταμείου, δίνει συμβουλές στους ασφαλισμένους.

Αναλυτικά, η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει ότι:

- Σε περίπτωση απώλειας, για οποιοδήποτε λόγο, του δικαιώματος κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του για μία και μόνο ακόμη φορά.

- Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που κατετάγησαν σε κατώτερη κατηγορία από 13/6/2012 (ημερομηνία δημοσίευσης προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης) και μέχρι τη δημοσίευση της νέας απώλεσαν το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο, δύνανται να επανέλθουν για μια και μόνο φορά.

Και στις δύο περιπτώσεις το δικαίωμα κατάταξης στην επιλεγείσα κατηγορία και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αρχίζουν από το επόμενο της αίτησης ακέραιο δίμηνο εφόσον ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με τη διάταξη και την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση.

Για την ομοιόμορφη εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Οργανισμού δίνονται οι πιο κάτω οδηγίες-διευκρινίσεις:

-Ασφαλισμένοι που δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα, δικαιούνται να το ασκήσουν δύο φορές.

Ασφαλισμένοι που έχουν ασκήσει το δικαίωμα από 13/6/2012 και το έχουν ήδη απωλέσει:

- Δικαιούνται να το ασκήσουν άλλη μία φορά.

- Για την άσκησή του υποβάλλεται νέα αίτηση.

- Το δικαίωμα ενεργοποιείται από το επόμενο της αιτήσεως ακέραιο δίμηνο.

- Η νέα αίτηση δεν αποτελεί συνέχεια ή ενεργοποίηση της πρώτης. Εξετάζεται ως νέα αίτηση. Ως εκ τούτου, ως ασφαλιστική κατηγορία για την ενεργοποίηση του δικαιώματος λογίζεται αυτή που έχει διαμορφωθεί κατά τη νέα αίτηση.

Οι εισφορές του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την απώλεια του δικαιώματος (πρώτη φορά) έως την ενεργοποίησή του για δεύτερη φορά καταβάλλονται στην κατηγορία που διαμορφώθηκε μετά την απώλεια.

- Εκπρόθεσμη καταβολή (έστω και κατά μία ημέρα) ή έκπτωση από δικαίωμα ρύθμισης εισφορών συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος το οποίο δε μπορε�� να ασκηθεί για τρίτη φορά.
Στους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα για πρώτη ή δεύτερη φορά θα πρέπει να επισημαίνεται η υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων.

- Αιτήσεις για άσκηση του δικαιώματος για δεύτερη φορά, που έχουν υποβληθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας Υπουργικής Απόφασης (2/5/2013), θα ικανοποιηθούν από το επόμενο ακέραιο δίμηνο της ημερομηνίας δημοσίευσης της απόφασης (4ο δίμηνο).

- Τέλος, δεν προβλέπεται ενεργοποίηση του δικαιώματος σε κανένα στάδιο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Ως εκ τούτου, αιτήματα που, ενδεχομένως, θα υποβληθούν για ενεργοποίηση δικαιώματος λόγω εκπρόθεσμης καταβολής θα απαντώνται, σύμφωνα με τα ισχύοντα, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top