Αρχίζει η μεγάλη πτώση των επιτοκίων: Πρώτα οι καταθέσεις, ακολουθούν τα δάνεια

Οι εξελίξεις μετά την ανακεφαλαιοποίηση – Για πόσο θα παραμείνουν υψηλά

Αρχίζει η μεγάλη πτώση των επιτοκίων: Πρώτα οι καταθέσεις, ακολουθούν τα δάνεια

Κάτω από το 4% έχουν πέσει σήμερα τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, από το 5% που διαμορφώνονταν μερικούς μήνες πριν.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, που θα σημάνει την επιστροφή στις αγορές για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, θα σφραγίσει και το τέλος των υψηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη και σημειώνουν πως σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και η μείωση στα επιτόκια των δανείων.

Η πτώση των επιτοκίων θα συνεχιστεί καθώς:

- Ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

- Συνεχίζεται η επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

- Έχουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα από τους πιστωτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από τις αρχές του χρόνου όλες οι τράπεζες έχουν αναθεωρήσει την πολιτική τους στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών, τα οποία ακολουθούν πτωτική τροχιά. Ενώ πρόσφατα και η ΕΚΤ μείωσε στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% το βασικό της επιτόκιο.

Όσοι λοιπόν πρόλαβαν έχουν «κλειδώσει» τις καταθέσεις τους σε υψηλά επιτόκια της τάξης του 5%. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα επιτόκια των προθεσμιακών δεν θα υπερβαίνουν το 3%.

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα συνεχείς ήταν οι συστάσεις της τρόικας και κυρίως της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκιά τους στους λογαριασμούς προθεσμίας. Τα τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι τα επιτόκια προθεσμίας στο τέλος του 2013 να διαμορφώνονται κάτω από το 3%. Για παράδειγμα, μείωση των επιτοκίων στο 2,5% με 3%, από τον μέσο όρο του 4,3%, σημαίνει κέρδος περί τα 4 δισ. € τον χρόνο για τις τράπεζες, καθώς θα πληρώνουν λιγότερους τόκους στους καταθέτες.

Η αποκλιμάκωση στα επιτόκια προθεσμίας είναι προαπαιτούμενο, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, για να ξεκινήσει και η πτωτική πορεία στα επιτόκια των δανείων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top