Αν δεν είσαι Αΐνστάιν, κλάφτα: Με σύνθετο μαθηματικό τύπο θα υπολογίζουν το εφάπαξ!

Από το 2015 πιθανότατα η μετάβαση στο νέο σύστημα

Αν δεν είσαι Αΐνστάιν, κλάφτα: Με σύνθετο μαθηματικό τύπο θα υπολογίζουν το εφάπαξ!

Είστε επιπέδου Αΐνστάιν στα μαθηματικά; Όχι; Λυπούμεθα, μάλλον δεν θα μπορέσετε να υπολογίσετε πόσο θα είναι το εφάπαξ σας καθώς το υπουργείο Εργασίας αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού και υιοθετεί έναν σύνθετο μαθηματικό τρόπο!

Με τη νέα εφαρμογή, η εφάπαξ παροχή θα προκύπτει από ένα σύνθετο μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου η όποια ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών ισοπεδώνεται!

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ προωθείται από το υπουργεί�� Εργασίας στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης που εμπεριέχεται στον νόμο 4046/12 και έχει προκαλέσει πανικό ακόμη και στους υπηρεσιακούς υπαλλήλους και προϊσταμένους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που την σχεδίασαν!

Διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (στοιχεία ακόμη και χειρόγραφα για τις εισφορές που καταβλήθηκαν τα παρελθόντα έτη) οι υπηρεσιακοί πρότειναν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να παρατείνει τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος τον υπολογισμό του εφάπαξ με το παλαιό σύστημα των «προκαθορισμένων» ποσών προκειμένου η μετάβαση στο νέο σύστημα να ξεκινήσει από το 2015 και όχι από το 2014, όπως αρχικώς προβλεπόταν.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα ήδη απομειωμένα (από 35% έως και κατά 83%) εφάπαξ θα είναι αρκετά χαμηλότερα ακόμη και έναντι των εισφορών που έχουν καταβληθεί για την απόκτησή τους, από την αρχή του ασφαλιστικού βίου των δικαιούχων.

Και μιλώντας για ταμεία του ιδιωτικού τομέα που διαθέτουν ακόμη αποθεματικά, θεωρείται βέβαιο ότι τυχόν αβασάνιστη εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα οδηγήσει σε «βιομηχανία» δικαστικών προσφυγών…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top